KV Mechelen. Foto: PR

KV Mechelen. Foto: PR

Drie debutanten op Karel Stegeman Toernooi 2023

Sport

RUURLO – Tijdens de 37ste editie van het Karel Stegeman Toernooi komen volgend jaar op sportpark ‘t Rikkelder van voetbalvereniging tijdens het Pinksterweekeinde drie debutanten in actie. Dit zijn het Belgische Royale Union Saint-Gilloise, Hapoel Be’er Sheva (Israël) en uit eigen land FC Groningen. Na een afwezigheid van een aantal jaren behoren NAC Breda en het Deense Silkeborg IF ook weer tot de deelnemers. Zeven teams die dit jaar present waren komen volgend jaar terug.

Met de komst van Hapoel Be’er Sheva neemt voor de eerste keer een club uit Israël aan het toernooi deel. Hiermee komt het aantal landen dat ooit op het Karel Stegeman Toernooi vertegenwoordigd was op 34. Hapoel is een relatief jonge club met een uitstekende jeugdopleiding. Sedert de oprichting in 1949 werd de club vijf keer landskampioen, won het drie keer de beker, vier keer de Super Cup en speelde het in alle Europese competities, dit jaar in de UEFA Conference League. Royale Union Saint-Gilloise, kortweg RUSG of Union Sint-Gillis, liep vorig seizoen op het nippertje het Belgisch landskampioenschap mis. Dit is des te opmerkelijker daar de club na een afwezigheid van 48 jaar voor het eerst weer op het hoogste niveau acteerde. Voor de Tweede Wereldoorlog legde de club niet minder dan elf keer beslag op de landstitel en hoeft qua aantallen titels alleen Anderlecht en Club Brugge voor te laten gaan.

Trots van het Noorden
FC Groningen, de Trots van het Noorden, speelt de laatste jaren in de middenmoot van de Eredivisie en kent als hoogtepunt het winnen van de KNVB-beker in 2015. Voortkomend uit GVAV, speelden de Groningers sinds de oprichting in 1971 bijna constant op het hoogste niveau. Acht seizoenen moest de club genoegen nemen met een plaats in de Eerste Divisie. In dertien seizoenen was FC Groningen in een Europees toernooi vertegenwoordigd.

Op herhaling
Na een pauze van vijf jaar neemt NAC Breda volgend jaar opnieuw en voor de derde keer deel. De club uit Breda nam in 2017 en 2018 deel, behaalde tot tweemaal toe een zevende plaats en komt in 2023 dus voor de derde keer naar Ruurlo.
Silkeborg IF ging er bij haar debuut in 1995 onmiddellijk met de toernooiwinst vandoor. Tussen 1995 en 2006 nam de club in totaal zeven keer deel, waarbij het in 1996 en 2006 de troostfinale, de strijd om de derde plaats, won. De teams die dit jaar meededen en terugkomen in 2023 zijn de Zweedse teams van Halmstads BK, winnaar van het KST 2022, en Kalmar FF, RTS Widzew Lódz uit Polen, het Deense AC Horsens, de Vlamingen van KV Mechelen en twee teams uit de regio, De Graafschap en VV Ruurlo U21.

Deelnemersveld

België : KV Mechelen, Royale Union Saint-Gilloise; Denemarken: AC Horsens, Silkeborg IF; Israël : Hapoel Be’er Sheva; Nederland: FC Groningen, NAC Breda, De Graafschap en VV Ruurlo U21; Polen: RTS Widzew Lódz en Zweden: Kalmar FF, Halmstads BK.

Het Zweedse team van Halmstads BK

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant