Gerard Liebrand neemt afscheid van de 55-plus-gym; zijn vrouw Annie neemt de bos bloemen in ontvangst. Foto: PR
Gerard Liebrand neemt afscheid van de 55-plus-gym; zijn vrouw Annie neemt de bos bloemen in ontvangst. Foto: PR

Gerard Liebrand neemt afscheid van de 55-plus-gym

Sport

BORCULO – Maar liefst dertig jaar was Gerard Liebrand als instructeur verbonden aan de gymnastiekvereniging Borculo, waar hij de 55-plusgroep begeleidde. Dinsdagochtend werd hij vanwege zijn aangekondigde afscheid samen met zijn vrouw Annie in het zonnetje gezet tijdens een receptie in Boerderijmuseum De Lebbenbrugge.

Door Rob Weeber

In zijn speech keek gymnast en commissielid activiteiten Jan Hilhorst terug op dertig jaar begeleiding en samenzijn. “Je bent een uitzondering”, zo prees hij de lange inzet van Liebrand. Het begon allemaal met de Stichting ‘Welzijn Ouderen Borculo’, (SWOB) die in 1988 het initiatief nam voor oprichting van een Sport en Spelinstuif voor 55-plussers. Vanwege het feit dat de SWOB geen uitvoerend orgaan was, nam Betula deze rol op zich. De doelgroep 55-plus vond destijds geen aansluiting bij bestaande sportverenigingen en het MBvO, het ‘Meer Bewegen voor Ouderen’. Na aanvankelijk met andere begeleiders te zijn gestart, werd in 1992 Gerard Liebrand aangesteld. Hij kreeg een contract voor 1,5 uur, wat vanaf 1996 verlengd werd naar 2,75 uur vanwege de uitbreiding van de groep. Naast gymnastiek werd er ook aan volleybal en badminton gedaan.

Geen gekke dingen doen

In 2011 stopte Betula met de organisatie van de gymlessen. De thuisbasis werd verlegd naar ’t Timke en de naam SWOB veranderde in ‘Sport en Spel 55+’. De groep bestond inmiddels uit 59 leden met een gemiddeld opkomstpercentage van 75 procent. “Dat was te danken aan jouw manier van gymles geven, waarbij het sociale aspect steeds terugkwam. Je zou wel maatschappelijk werker kunnen zijn”, zo omschreef Hilhorst de inzet van Liebrand. Het succes was volgens hem mede te danken aan de gevleugelde woorden van Liebrand zelf: ‘Geen gekke dingen doen, alleen doen wat je kunt, luister naar je lichaam.’

Creativiteit
In al die dertig jaar was Liebrand slechts een keer, tijdelijk, absent, namelijk toen hij tijdens een vakantie in Portugal zijn enkel had gebroken. Dertig jaar na de start van de groep zijn er nog steeds 24 deelnemers actief, ondanks de lastige coronatijd die voor velen aanleiding was om ermee te stoppen. Hilhorst wees op de creativiteit van Liebrand en de vele mooie momenten die samen beleefd werden, zoals de seizoenafsluitingen die steevast gepaard gingen met een gezamenlijke fietstocht met tussenstop voor koffie met wat lekkers. Pas daarna kon de zomervakantie beginnen. Ook de speciale oefeningen bij de opening van het jachtseizoen rond boerderij Van Klumper vormden ieder jaar een van de hoogtepunten.

Opvolger
Tenslotte wees Hilhorst op het feit dat de club dankzij de inspanningen van Liebrand blijft bestaan. Hij slaagde erin een opvolger te vinden in de persoon van Gerlande Goude. Als dank voor zijn inzet ontving Liebrand uit handen van Joop Verstegen een envelop met inhoud.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo