Vlnr Mark Hietland, Mick Krebbers, Jos Heutinck, Hassan Farah, Jikke Huinink, Juup Ratering, Joost Penterman en Bart Wopereis. Foto: John Ligtenberg
Vlnr Mark Hietland, Mick Krebbers, Jos Heutinck, Hassan Farah, Jikke Huinink, Juup Ratering, Joost Penterman en Bart Wopereis. Foto: John Ligtenberg

Grol kweekvijver BVO’s met aantrekkingskracht talentvolle spelers

Sport

‘Bij Grol gaat het nu weer over voetbal’

Door Henri Walterbos

GROENLO - Een prachtig en door velen bewierookt sportcomplex, een van de populairste voetbalkantines van Oost-Nederland, maar in diezelfde kantine hingen jarenlang ranglijsten van het vlaggenschip uitkomend in de vierde of derde klasse. Tijden zijn veranderd. Niet bij toeval, maar door beleid. Inmiddels is Grol meer dan een stabiele tweede klasser met de blikken omhoog gericht. Een groot aantal Groltalenten maakte al de stap naar Betaald Voetbal Organisaties (BVO), met de succesvolle Daan Rots (FC Twente) en Maxime Bennink (Feyenoord) als actuele voorbeelden, en Mats Rots, Sophie te Brake (beiden FC Twente) en Jikke Huinink (PEC Zwolle) in de slipstream als aanstormend talent. Daarnaast zijn meerdere spelers actief bij De Graafschap en MVVA (Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek) en Jules Stokkers bij derde divisionist HSC Haaksbergen.

Voetbalbolwerk
Voetbalbolwerk Grol is in beweging, of zoals Hoofd Opleidingen Jos Heutinck het zegt. “Bij Grol gaat het nu weer over voetbal.” Grol stond vooral bekend als feestvereniging waarin het bourgondische deel belangrijker leek dan het prestatieve. Inclusief coronaperiode gaat Heutinck in zijn huidige functie komend seizoen zijn derde jaar in, in combinatie met de rol van assistent-trainer bij de hoofdmacht, onder leiding van hoofdtrainer William Krabbenborg. “Bij alle clubs waar ik gewerkt heb was ik geïnteresseerd in de jeugdafdeling. Ik heb altijd binding en feeling met de jeugd gehad. De functie Hoofd Jeugdopleiding was voor mij wel nieuw. Ik kreeg van het Voetbalbestuur de vrijheid er mijn eigen invulling aan te geven. De combinatie spreekt mij zeer aan. Samen zorgen we voor de faciliteiten, dat trainers goed kunnen trainen. Ik zeg altijd ‘betere trainers maken betere voetballers.’ Daar mag Grol op dit moment zijn handen zeer mee dichtknijpen. We willen altijd innovatief bezig blijven.”

Coronaperiode
“We hebben in coronatijd online veel gedaan, doen dat nog steeds. Het draagt bij aan sterkere en betere voetballers, blessurepreventief. Bij Grol was het allemaal een beetje ‘makkelijk’. We moeten er allemaal iets meer voor doen met zijn allen om prestaties te leveren. Ik zal niet zeggen dat Grol een beetje lui was, het was goed aan de bal, maar er hard voor werken dat misten we een beetje. Er is meer mentaliteit en karakter in de jeugdafdeling gekomen. Dat hebben we samen met al onze jeugdtrainers gedaan. We hebben ook bij onze tweede teams gediplomeerde jeugdtrainers. Dat is een goede ontwikkeling. Daarnaast geeft het in de coronatijd geformeerde Tactisch Hart, bestaande uit Wout Walterbos, Robert Zijdel, Max de Vries jr, Lars de Vries, Bert Roeterdink en ondergetekende een enorme kwaliteitsinjectie aan onze jeugdopleiding. We zetten hoog in en dat betaalt zich op dit moment gelukkig uit in goede prestaties. De O-15 handhaven zich op divisieniveau, O-19 en O-17 kunnen dit jaar wederom kampioen worden. Alle drie spelen op divisieniveau. Dat is voor Grol uniek. We kijken niet naar anderen maar zijn grote clubs in de buurt voorbijgestreefd op dat gebied. Dat is een goede ontwikkeling en we willen zeker niet stilzitten.” Het spelplezier blijft echter nog steeds voorop staan. “Als het spelplezier er niet was geweest hadden we deze prestaties ook niet behaald,” is Heutinck stellig. “Kijk ook naar Grol 1. Talentvolle spelers uit de O-19 doen moeiteloos mee in het eerste. Dat spelers naar een BVO gaan, daar doe je het niet voor, maar het is wel een beloning van je werk.”

Verschillende type trainers
“We vinden ook niet dat we het alleen maar met Grolse jongens moeten doen. In de bovenbouw hebben we bijvoorbeeld ook allemaal verschillende type trainers. Dat leert veel beter. Van elke trainer krijgen ze wat mee. In gedrag, karakter. Het allermooiste van alles vind ik ‘Bij Grol gaat het nu weer over voetbal. Voetbal staat op 1.’ Ik ben een verlengstuk van het voetbalbestuur naar de velden toe. Ik praat ook liever op de velden met trainers dan in de bestuurskamer. Op de velden moet je het beleid maken.”

Aantrekkingskracht
Grol heeft ook een steeds grotere aantrekkingskracht op spelers van buiten Groenlo die zich graag willen blijven ontwikkelen, stappen willen maken. “Dat is ook een blijk van waardering, dat je goed bezig bent. Je stijgt in niveau, dat je aanzien krijgt. We hebben een prachtig mooie accommodatie. Dat wordt vaak genoeg genoemd, ook door tegenstanders. Ik vind het mooi dat getalenteerde voetballers die hier willen komen voor het voetbal komen, omdat ze weten dat het hier over voetbal gaat. We hebben goede trainers, goede faciliteiten en ze voelen zich welkom. We geven ze extra aandacht maar zeker niet meer dan eigen jongens. Daar maken we geen verschil in. Of ze nu uit Groenlo, Beltrum, Eibergen of Zieuwent komen, ze zijn allemaal even veel.”

Spelers van buiten Groenlo
Aan tafel enkele getalenteerde spelers die de stap naar Grol maakten. Hoe bevalt het hen? Jikke Huinink (15, Beltrum, Grol JO15-1): “Ik speel hier nu drie jaar. Het bevalt me goed bij Grol en vind het niet erg om hier maandag, woensdag, donderdag en zaterdag naar toe te moeten fietsen. Ik fiets altijd samen met Juup.” Aankomend seizoen maakt Jikke de vervolgstap naar PEC Zwolle. “Het is een mooie ervaring geweest en heb veel geleerd.” Juup Ratering (14, Beltrum, Grol JO15-1): “Ik speel ook drie jaar bij Grol. Ook mij bevalt het goed.” Gaat zijn fietsmaatje komend seizoen naar PEC Zwolle, bij Juup geen twijfel om te blijven. “Ik blijf hier voetballen.” Joost Penterman (15, Eibergen, JO15-1): Het is zijn eerste seizoen bij Grol. “Ik ben blij met de overstap, heb veel geleerd. Het bevalt me prima en ben goed opgevangen.” Mick Krebbers (18, Gelselaar, JO19-1): “Ik speel hier al zes jaar, dat bevalt goed.” Mark Hietland (19, Geesteren, Grol JO19): “Dit is mijn achtste seizoen bij Grol. Het bevalt me goed omdat ik hier altijd op hoog niveau heb kunnen spelen, met jongens die ook allemaal van een hoog niveau zijn.” Bart Wopereis (16, Lievelde, Grol JO17-1): “Het is mijn tweede seizoen bij Grol. Ook mij bevalt het goed, heb veel geleerd hier. Ik vind het vooral erg goed dat de trainers ook individueel bezig zijn met je, om je beter te maken. Daarnaast hebben we er ook nog een nieuwe trainer bij, spitsentrainer Daan Rots. (Hoofdmacht FC Twente, uit jeugd Grol). Om de week training met alle spitsen. Lekker afwerken, altijd leuk om te doen. Daar leer ik heel veel van.” Hasan Farah (17, Eibergen, Grol JO19-1): “Dit is mijn eerste seizoen bij Grol en ik vind het ook erg leuk hier, ben heel goed opgevangen. Ook door trainer Max de Vries.”

Jos Heutinck hoort het met een glimlach van trots aan. “Het is mooi dat we die aantrekkingskracht hebben, dat ze Grol een mooie club vinden, zich hier ontwikkelen. Ik denk dat mede dankzij Grol Jikke de stap naar PEC Zwolle heeft kunnen maken. De anderen komen ook nog wel aan de beurt maar Mark heeft nu al het genoegen gehad dat hij al veel wedstrijden in het eerste gespeeld heeft.” Hij ziet de toekomst van Grol, met voorop het vlaggenschip Grol 1, rooskleurig in. “Ik denk dat Tweede klasse voor Grol 1 te laag is nu. We moeten zeker door ontwikkelen naar Eerste klasse. Dat zit er ook wel aan te komen binnen nu en een paar jaartjes. Als ik nu naar de O15, O17 en O19 kijk, dan zit daar nog veel meer rek in. De Eerste klasse hoeft niet het eindstation te zijn voor Grol 1.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo