Suzan Zieverink uit Ruurlo mag zich als enige Achterhoekse meten met de beste klootschieters van Europa. Foto: Patrick Zieverink

Suzan Zieverink uit Ruurlo mag zich als enige Achterhoekse meten met de beste klootschieters van Europa. Foto: Patrick Zieverink

Suzan Zieverink op alle onderdelen actief tijdens EK klootschieten

Sport

RUURLO – Suzan Zieverink van klootschietvereniging ‘t Broek uit Ruurlo (21) neemt vanaf vrijdag deel aan de Europese kampioenschappen klootschieten in de Duitse deelstaat Sleewijk Holstein (Meldorf). Zieverink mag zich als enige Achterhoekse meten met de beste klootschieters van Europa. Ze neemt op alle drie disciplines die de klootschietsport kent deel aan het EK: straat, veld en zetten. In aanloop naar het EK kijkt de tot voor kort in ‘t Brook woonachtige Ruurlose vooruit op het evenement.

Het is voor jou niet de eerste internationale deelname. Aan hoeveel Europese en internationale wedstrijden heb je inmiddels deelgenomen?
“In totaal heb ik al aan vijf internationale wedstrijden mogen meedoen. In 2016 had ik mijn eerste internationale wedstrijd, namelijk het EK voor de jeugd, hier werd ik derde op het onderdeel straat. Verder ben ik daarna drie jaar op rij naar Ierland geweest voor ‘The king & Queen of the Road’, een van de meest interessante wedstrijden om als klootschieter te mogen gooien, als je het mij vraagt. Deze heb ik samen met Mirco eenmaal gewonnen en twee keer tweede geworden. Daarnaast heb ik in 2019 nog mee mogen doen aan een jubileumtoernooi in Duitsland (125 jaar VSHB en 50 jaar IBA), hier werd ik eerste op straat en veld.”

Waarom ben je de enige deelnemer(ster) aan het EK uit de Achterhoek?
“De concurrentie is gewoon erg hoog, kwalificeren is dus niet gemakkelijk. Je moet weten te pieken op het juiste moment, bij de vrouwen zijn er voor Nederland enkel zes plekken om te vergeven. Ik heb er daar gelukkig eentje van weten te bemachtigen. Daarnaast zijn meerdere toppers geblesseerd geraakt of waren net niet in vorm. Deze hadden anders een zeer goede kans gehad om zich te plaatsen, zoals zij dit wel deden voor het (door corona, red.) afgelaste EK in 2020.”

Je komt op alle drie disciplines die de klootschiet sport kent uit tijdens dit EK. Leg in het kort de drie verschillende onderdelen eens uit.
 “Straat is het onderdeel dat de meesten waarschijnlijk wel zullen kennen. Zoals de naam al zegt, gooi je op straat, en dus asfalt. Op het EK gooit iedereen met een net geen 800 gram stalen kloot en gooit men tien schoten. De afgelegde afstand wordt dan opgemeten en degene met de meeste meters wint. Bij veld, internationaal ook wel Dutch Moors, is het doel hetzelfde, alleen de weg en kloot is anders. Er wordt namelijk met een kleine houten veldkloot van 300 gram op een speciaal geprepareerde veldbaan gegooid. Zetten daarentegen is een compleet ander onderdeel. Hier gaat het om de afstand door de lucht, vergelijkbaar met speerwerpen. Er wordt driemaal zo ver mogelijk door de lucht gegooid met een voor de heren 475 gram en voor de dames en jeugd 375 gram zware kloot gegooid. De afstand van alle drie de worpen wordt bij elkaar opgeteld en de totale afstand bepaalt de winnaar.”

Wat is de favoriete onderdeel en op welk onderdeel ben je op het podium te verwachten?
“Van jongs af aan is het onderdeel straat al mijn favoriet. Ik verwacht dan ook dat hier mijn grootste kans op een podiumplek in zit. Dit gaat zeker geen gemakkelijke opgave worden, want de concurrentie is erg sterk, uit zowel Nederland als de andere landen.”

Uit hoeveel landen komen de deelnemers vandaan die aan dit EK deelnemen?
“Er zijn vijf bonden die zich vertegenwoordigen tijdens het EK aankomende week: Ierland, Duitsland met twee bonden namelijk FKV en VSHB, Italië en Nederland.”

Hoe staat Nederland er internationaal voor op dit EK? 
“Goed, zeker op de onderdelen straat en veld. Zetten is puur voor de Duitsers, dit is - in tegenstelling tot de andere landen - daar het meest populair. Bij de vrouwen verwacht ik dan ook zeker podiumplaatsen op de onderdelen straat en veld. Bij de mannen zijn de Ieren op straat waarschijnlijk net iets te sterk, maar een podiumplaats zit er zeker wel in. Op veld hebben de Nederlandse mannen internationaal gezien de meeste kans. Bij de jeugd is het ieder jaar weer lastig te voorspellen, aangezien er ieder jaar een compleet nieuwe lichting staat. Toch ben ik er zeker van overtuigd dat vooral de meiden een zeer goede kans maken op een podiumplek. Al met al verwacht ik, dat wij als Nederlands team veel medailles in ontvangst zullen gaan nemen.”

Wie gaat jou begeleiden op dit EK? 
“Net zoals tijdens al mijn kwalificatiewedstrijden gaat Marijke Smeenk, van KV Zwolle met mij mee. Zij is de afgelopen jaren iedere wedstrijd, zowel nationaal als internationaal, met mij mee geweest. Ik ben dan ook erg blij dat zij ook dit avontuur met mij aan wil gaan. Marijke zal tijdens de wedstrijd bij mij blijven en mij daarin begeleiden. Mijn vader Wilfried - met hulp van mijn broer Patrick - zal mij tijdens de wedstrijd begeleiden en aangeven. Mijn vader heeft mij letterlijk vanaf de eerste klootschietstapjes toen ik zes jaar oud was getraind en weet als geen ander hoe ik gooi. Hij zal - in overleg met mij - bepalen waar en hoe ik de kloot het beste moet gooien om mezelf richting een podiumplek te helpen.”

Je broer Patrick raakte in aanloop tijdens de selectiewedstrijden naar dit EK geblesseerd. Zou hij zich normaliter anders ook voor dit EK hebben geplaatst? 
“Op straat en zetten had hij zich anders hoogstwaarschijnlijk wel geplaatst. Veld daarentegen zou wellicht spannend zijn geworden. De concurrentie bij de mannen is erg groot, waardoor hem één mindere dag tijdens de kwalificatierondes hem wellicht de kop had kunnen kosten. Maar vertrouwen hadden wij er allemaal zeker in, zeker omdat hij zich ook voor het EK in 2020 en 2021 netjes had geplaatst.”

Zijn er uit Ruurlo nog supporters te verwachten die jou aanmoedigen? 
“Ja! Super leuk, het bestuur van mijn vereniging heeft een bus geregeld voor de zondag. Er komt dus een aantal supporters vanuit Nederland een dagje naar mijn EK-wedstrijd toe om mij hopelijk te zien schitteren op het onderdeel straat.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant