Wethouder Teselink reikt de Koninklijke Erepenning uit aan korfbalvoorzitter Erik Huijsmans ter gelegenheid van honderd jaar Olympia ’22. Foto: Rob Weeber
Wethouder Teselink reikt de Koninklijke Erepenning uit aan korfbalvoorzitter Erik Huijsmans ter gelegenheid van honderd jaar Olympia ’22. Foto: Rob Weeber

Goud in handen met geel-zwart

Sport

BORCULO - De titel stamt uit de toespraak van wethouder Gerjan Teselink bij het uitreiken van de Koninklijke Erepenning voor Korfbalvereniging Olympia ’22 uit Borculo. De penning werd zaterdagmiddag in Muziekcentrum Volharding ter ere van het honderdjarig bestaan van de vereniging uitgereikt aan voorzitter Erik Huijsmans.

Door Rob Weeber

De toespraken, onder meer van Henry Meerten, de algemeen directeur van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV), wezen op de bijzondere verenigingscultuur die binnen Olympia ’22 heerst. De club wil meer zijn dan alleen een sportinstituut. “Onze kernwaardes zijn plezier, enthousiasme, inzet, passie en gezelligheid”, bracht ook voorzitter Huijsmans naar voren. “Lid zijn is meer dan spelen. Olympia is een grote familie die haar wortels op allerlei manieren in de Borculose samenleving heeft verankerd. Er zijn ook vele vriendschappen voor het leven uit voortgekomen.”

Huidige kleuren sinds 1930
De vereniging bezit thans twee kunstgrasvelden op sportpark ‘De Wildbaan’. De weg erheen echter was lang en hobbelig, zo bleek uit de toespraken. Olympia ’22 werd opgericht op 22 januari 1922 en begon op een zandveldje op de Galgenveld. Na een kortstondige tussenstap naar het voetbalveld van voetbalvereniging de Eendracht, verliet men in 1930 het Galgenveld voor een veld aan de Hoflaan. Dat was ook het jaar waarin de huidige clubkleuren werden geïntroduceerd. Daarvoor speelde men in een rood-zwart en zelfs blauw-wit tenue. Drie jaar later betrok men een veld aan de Pagendijk, waar ook het eerste eigen clubhuis ontstond. Weer vier jaar later verhuisde men naar een weiland achter Hotel Bennink aan de Graaf Wichmanweg. In 1963 keurde de toen nog Nederlandsche Korfbalbond het veld af en verhuisde de vereniging naar het tweede veld van voetbalvereniging Reünie. Vanaf 1964 betrad men eindelijk sportpark ‘De Wildbaan’.

Dezelfde naam
Ook de naam van de vereniging was in de historie aan verandering onderhevig. Het begon met de Borculose Korfbalclub (BKC). De naam Olympia dateert van 1924. In 1967 sommeerde de bond de club om van naam te veranderen, daar er in Bussum al een vereniging bestond met dezelfde naam. Zij hadden de oudste rechten op de naam Olympia. Vanaf die tijd werd het oprichtingsjaar toegevoegd. Momenteel bestaat de vereniging uit 140 leden, met drie senioren- en acht jeugdteams. De saamhorigheid en daadkracht onder de leden is altijd groot geweest. Het eerste clubhuis, gebouwd door de eerste leden, werd in 1980 geopend. Tien jaar daarvoor had men al een eigen kantine en kleedkamer gebouwd. Inmiddels bestaan er alweer nieuwe plannen voor een herinrichting van de kantine. Ook moet het terrein rondom de velden worden heringericht. “K.V. Olympia ’22 leeft en bruist”, aldus voorzitter Huijsmans.

Toneelstuk
Op de jaarlijkse feestavond van Olympia was het de traditie om een toneelstuk op te voeren, eerst in Hotel Bennink, later in Zaal Peters. Dat begon al in 1927 en zou tot 2016 duren. Sommige stukken werden zelfs meerdere jaren opgevoerd, zoals ‘Hotel op Stelten’ en ‘Het Lijk is Zoek’.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant