Na de 3-2 winst op Colo-Colo in de finale van Copa Carlos Campos Silva in Santiago werd Fluminense een maand geleden kampioen. Foto Carlos Parra Zagal
Na de 3-2 winst op Colo-Colo in de finale van Copa Carlos Campos Silva in Santiago werd Fluminense een maand geleden kampioen. Foto Carlos Parra Zagal CARLOS PARRA ZAGAL

Braziliaans Fluminense topper bij Karel Stegeman Toernooi

Sport

RUURLO - De hoop groeit dat het Karel Stegeman Toernooi dit jaar eindelijk zijn 36ste editie gaat beleven. Na vanwege de coronapandemie twee jaar geen toernooi te hebben kunnen houden, verwachten de organisatoren van voetbalvereniging Ruurlo dat er dit jaar tijdens het Pinksterweekeinde eindelijk voetbalspektakel te beleven is op sportpark ‘t Rikkelder. Met als smaakmaker het Braziliaanse Fluminense.

Van de deelnemers uit 2019, het laatst gespeelde toernooi, zijn titelverdediger Kalmar FF, Halmstads BK (Zweden), AC Horsens, Odense BK (Denemarken), KV Mechelen (België), De Graafschap, SC Heerenveen en VV Ruurlo O21 op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni van de partij. Ook Vitesse neemt dit jaar deel. De Arnhemmers verschenen al één keer eerder aan de start, in 2011.

Debutanten
Naast Fluminense zijn er nog twee debutanten, uit Polen en Zwitserland. KGHM Zaglebie Lubin is de huidige medekoploper van de hoogste jeugddivisie in Polen. Het team uit Lubin staat er, gezamenlijk met Cracovia Kraków en Arka Gdynia, met 31 punten uit zeventien wedstrijden goed voor na de eerste seizoenshelft. De senioren van de Polen werden twee keer kampioen van Polen, in 1991 en 2007. Grasshopper Club Zürich staat halverwege nog net in het linker rijtje. De Zwitsers hebben voor de winterstop langdurig met veel blessures te kampen gehad. Het jeugdteam van de Zwitserse ‘Rekordmeister’, 27 keer landskampioen, verwacht na de winterstop een fiks aantal plaatsen op de ranglijst te kunnen stijgen.
Hoewel het Braziliaanse Fluminense FC reeds eind augustus vorig jaar deelname had beloofd heeft de definitieve toezegging tot vorige week op zich laten wachten. Samen met de organisatoren van het Terborg Toernooi, waaraan Fluminense een week eerder deelneemt, moest lang met de Braziliaanse club worden gesproken alvorens zij de financiën voor de trip naar ons land en hun verblijf rond hadden. De grootmacht uit Rio de Janeiro, die spelers voortbracht als Branco, Carlos Alberto Torres, Deco, Gérson, Marcelo, Ronaldinho, Revelino en Thiago Silva, lijkt op voorhand de grote favoriet en in elk geval dé publiekstrekker voor de komende editie van het toernooi.

Huisvesting
Vanaf nu is het belangrijkste speerpunt voor de toernooiorganisatie het huisvesten van de deelnemende teams. De clubofficials en begeleidende teams overnachten bij het Hampshire Hotel Avenarius. Voor de meeste spelers is het, net als bij voorgaande toernooien, de bedoeling dat zij bij gastgezinnen worden ondergebracht. Hierop staat momenteel echter de nodige druk, hetgeen deels is terug te voeren op het feit dat er sinds 2019 geen toernooi meer gehouden kon worden. De Organisatie Commissie (OC) is met een intensieve belronde bezig, waarvan het op dit moment nog de vraag is of dat voldoende resultaat oplevert. Het moet echter lukken om de nodige extra gezinnen te vinden anders komt het vervolg van het toernooi in de vertrouwde vorm op de tocht te staan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo