De drie solisten die aan de Passie hun medewerking verleenden: V.l.n.r.:Johnny Boomers, Herman Riethorst en Karin Hukker. Foto's: Gerrit te Vaarwerk

De drie solisten die aan de Passie hun medewerking verleenden: V.l.n.r.:Johnny Boomers, Herman Riethorst en Karin Hukker. Foto's: Gerrit te Vaarwerk

Een Stille Tocht als een schreeuw om vrede

Religie

Hartverwarmende Passie in Vorden: ‘Niemand kan het alleen’

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Met de toepasselijke teksten van hedendaagse muzieknummers als ‘Door de wind’ van Stef Bos, ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy en ‘Je staat niet alleen…’ van Guus Meeuwis, verdiepende meditaties en gedichten en actuele artikelen uit de media werden de bezoekers Goede Vrijdag (29 maart) in Vorden De Passie  ‘ingetrokken’. In het thema ‘Niemand kan het alleen’ vertelden de verschillende onderdelen elk hun eigen verhaal.

De Passie 2024 in de Vordense Christus Koningkerk vormde vrijdagmiddag de derde van in totaal vier eigentijdse uitvoeringen uitgevoerd door een maar liefst bijna honderd leden tellend regionaal projectkoor onder leiding van dirigent Frank Sterenborg, de solisten Karin Hukker uit Ruurlo, Herman Riethorst uit Neede en Johnny Bomers uit Rietmolen en de voorgangers emeritus pastor Wil Matti uit Ruurlo en emeritus dominee Jan Kool uit Vorden. De begeleiding werd verzorgd door een vijfkoppig combo bestaande uit Eelco Schuijl (piano), Hilde Wijlens (dwarsfluit), René Ooijman (basgitaar), Erik Leferink (slagwerk) en Patrick Meutstege (gitaar). Voorafgaand aan de twee uitvoeringen in Vorden was de Passie op Palmzondag al ten gehore gebracht in de St. Josephkerk in Lochem en woensdagavond in Sint Isidorushoeve.

Zware last
Het Passieteam vanuit de regionale katholieke parochie HH Twaalf Apostelen bestaande uit Margriet te Morsche, Wil Matti en Frank Sterenborg wilde in deze passieviering vooral de hoop en de kracht van het geloof tot uitdrukking brengen. En daarin slaagde dit drietal uitstekend.
‘Niemand kan het alleen’ was een bewust gekozen thema om de noodzaak van verbondenheid en solidariteit anno 2024 te onderstrepen. Margriet te Morsche: “De oorlogen in onze wereld in onder meer Oekraïne, de onbeschrijfelijke vernietiging van alles en iedereen, raakt ons en slaat ons uit het lood. Hoeveel lijden kan de mens dragen? De uitzichtloosheid, de onmacht, het ongeloof drukken als een zware last op de samenleving. De angst en de wanhoop zijn groot, het lijden is meer dan hartverscheurend. Waar vinden mensen nog houvast. De beelden van moeders en vaders die hun dode kinderen ten grave dragen of kinderen die hun ouders, broertjes en zusjes verliezen raken ons diep. Het leed van de wereld, onze eigen zorgen, ons eigen grote verdriet, ze kunnen als een verpletterende last op onze schouders drukken. Het kan soms ondragelijk zijn. Maar we hoeven het niet alleen te doen. Vandaar ook de keus voor dit thema.”

Verloren
Want hoe blijven we overeind in een wereld vol oorlogen en onzekerheden, zo vroegen Te Morsche, Matti en Sterenborg zich hardop af. Juist op die momenten van diepe duisternis. “Door de ander te laten voelen dat je er voor elkaar wilt zijn. Daarin schuilt ook de opstanding uit de dood. Alles lijkt hopeloos verloren, maar toch zijn er mensen die overeind blijven en geloven dat het anders kan. Mensen die geloven dat we samen bij machte zijn elkaars lasten te verlichten, het kruis van ons af te gooien. Mensen die de dood niet willen ervaren als het laatste, maar geloven in de verrijzenis”, aldus Te Morsche. Het passieverhaal nam de bezoekers dan ook weer mee van Palmzondag tot Pasen, waarmee het lijdensverhaal van Jezus voor het voetlicht werd gebracht. In het slotlied van de Passie klonk ‘Het lied van Iedereen’, geschreven door Margriet te Morsche zelf, waarin men werd uitgedaagd om er samen met elkaar de schouders onder te zetten, verbondenheid en eenheid te zoeken en liefde uit te stralen.

Hartverwarmend
Karin Hukker uit Ruurlo trad dit jaar voor het eerst op als soliste in de Passie. “Ik heb alle voorgaande acht Passies in Vorden altijd als bezoekster meegemaakt. Ik vond het best wel spannend. Maar ondanks mijn twijfel heb ik er absoluut geen spijt van dat ik ja heb gezegd tegen dit project. Het heeft mij heel veel voldoening gegeven. De samenwerking was perfect en hartverwarmend.”

Stille Tocht
Aan de twee uitvoeringen in Vorden, om 15 en 19 uur, ging vrijdagmiddag een Stille Tocht vooraf. Op Goede Vrijdag werd letterlijk ‘Het Kruis’ opgenomen. Een Stille Tocht om alle slachtoffers van alle verschrikkelijke oorlogen te herdenken. Een Stille Tocht als een schreeuw om vrede. “Niemand kan het alleen, onze solidariteit is meer dan nodig. Meer dan ooit is het nu goed om te laten zien dat geen enkele oorlog wordt geduld”, aldus één van de kruisdragers. De Stille Tocht voerde ook spontaan langs het bloemherdenkingspunt bij de Vordense Dorpspomp op het Marktplein als herinnering aan de onlangs overleden Russische oppositieleider Alexei Navalny. Als blijk van solidariteit met alle slachtoffers legden de aanwezigen na afloop bloemen bij het kruis op het plein voor de Christus Koningkerk.

De voorgangers in de Passie dominee Paul Wansink (l) en emeritus pastor Wil Matti.
De Stille Tocht voerde ook spontaan langs het bloemherdenkingspunt bij de Vordense Dorpspomp op het Marktplein als herinnering aan de onlangs overleden Russische oppositieleider Alexei Navalny. Foto: Jan Hendriksen
De Stille Tocht voerde ook spontaan langs het bloemherdenkingspunt bij de Vordense Dorpspomp op het Marktplein als herinnering aan de onlangs overleden Russische oppositieleider Alexei Navalny. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant