Het spandoek hangt weer, om iedereen op de Actie Kerkbalans attent te maken. Foto: PR

Het spandoek hangt weer, om iedereen op de Actie Kerkbalans attent te maken. Foto: PR

Kerken vragen een vrijwillige bijdrage van hun leden

Religie

RUURLO – Elk jaar in januari doen de kerken tijdens de Actie Kerkbalans een financieel beroep op hun leden. De leden van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem en de Katholieke Kerkgemeenschap St. Willibrord in Ruurlo ontvangen ook dit jaar weer het verzoek om een financiële bijdrage. 

Het gaat om een vrijwillige bijdrage. Elk lid bepaalt zelf hoeveel hij of zij wil bijdragen aan het in stand houden van de geloofsgemeenschap. Voor velen zijn het op dit moment onzekere tijden. Waar gaat het naartoe met de energieprijzen en de inflatie? Alles wordt duurder. Dat maakt het extra moeilijk om een jaar vooruit te kijken en een toezegging voor dit jaar aan de kerk te doen. Terwijl de kerken daar nù juist zo’n behoefte aan hebben. Ook de kerken hebben immers te maken met kostenstijgingen. 

Open of dicht
De Protestantse Gemeente heeft een ingrijpende maatregel genomen. De deuren van de Dorpskerk blijven tijdens de koude wintermaanden, vanaf januari tot eind april, dicht. De stookkosten zouden van zo’n 10.000 euro per jaar in 2022 naar 46.000 euro in 2023 gaan. Dat is niet meer op te brengen. Gelukkig kan men voor kerkdiensten in het kerkelijk centrum De Sprankel terecht. Intussen lopen de kosten van onderhoud van de kerk wel door en kost het verwarmen van De Sprankel ook meer dan voorheen.

De St. Willibrord Kerkgemeenschap heeft te horen gekregen dat hun kerk aan de eredienst zal worden onttrokken. In andere woorden: als kerk gaat sluiten. Wanneer dat precies het geval zal zijn, is nog niet bekend, maar het proces dat tot sluiting moet leiden is in gang gezet. Gelukkig was de verwarming van de kerk in 2021 al aangepast. De stookkosten zijn daardoor met vijftig procent verlaagd. Intussen worden de mogelijkheden onderzocht om die prachtige Willibrordus-kerk, als 150 jaar oud monument en markant beeld in het dorp, te behouden. Ook voor het in stand houden van dit gebouw is geld nodig. 

Aandacht
Kerk-zijn gaat echter niet primair om gebouwen, ook al drukken de kosten van de gebouwen zwaar op elke begroting. De geloofsgemeenschappen zijn op vele terreinen actief. Ouderen en zieken krijgen aandacht tijdens bezoeken. Jongeren vinden in de kerken een ontmoetingsplaats. Vele vrijwilligers zetten zich in voor dit werk. Het is belangrijk dat dit doorgaat.

Daarom durven beide kerken toch ook dit jaar aan hun leden te vragen om dit werk te ondersteunen met een vrijwillige bijdrage die – als dat enigszins kan – minimaal gelijk is aan de bijdrage in 2022. Maar elke euro extra brengt de kerken dichterbij een sluitende begroting.

Huis aan huis
In de komende weken worden alle leden van de Protestantse Gemeente bezocht. Zij ontvangen informatie over de begroting 2023 en een toezeggingsformulier waarmee zij aangeven met welk bedrag zij aan het werk van hun kerk willen bijdragen. Twee weken later wordt de envelop met het toezeggingsformulier op alle 900 adressen weer opgehaald. Over vrijwilligers in de kerk gesproken: 75 vrijwilligers gaan daarvoor op stap.

Ook voor de RK Kerkgemeenschap gaan per buurt vrijwilligers langs bij de hen bekende adressen. Een enveloppe met brief, informatiefolder en een antwoordformulier wordt daarbij verstrekt. In de folder, met het thema Vernieuwen en Verbinden, juist nu! staat informatie over heden en verleden, de aanbevelingsbrief van de pastoor van de Parochie HH.12 Apostelen, en een overzicht van de financiën. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant