De gebedsbrievenbus. Foto: PR
De gebedsbrievenbus. Foto: PR

‘Anoniem naar boven praten’

Religie

BERKELLAND – Je handen vouwen of uitstrekken naar de hemel gebeurt nog steeds in vele huizen in de regio: bidden. Maar het kan ook zijn dat dit je dit niet meer lukt, of je niet weet hoe. Daarom is er in Borculo een brievenbus waar men een persoonlijke boodschap kan achterlaten, waarvoor door anderen gebeden wordt. Ook kan dit anoniem via een app gedaan worden.

Door onze verslaggever

De ‘gebedsbrievenbus’ is een initiatief van de gebedsgroep van De nieuwe Rank. Deze pioniersplek initieert nieuwe uitingen om betekenisvol leven vorm te geven. Zo waren zij in de lockdowns actief met online livestreams, en houden ze kampvuurgesprekken en bijeenkomsten met muziek, lunch en verdieping.

Gevouwen handen
Bidden is een vorm van aanroepen van de hogere macht, bijvoorbeeld God of Allah. In de christelijke traditie worden hiervoor vaak de handen gevouwen, soms ook opgeheven. Het bekendst is het bidden voor het eten, als dank voor wat er op tafel staat. In gebeden worden zorgen, vragen of dankbaarheid geuit.

Levensvragen
Lang niet iedereen heeft het bidden aangeleerd, of heeft het ergens in zijn leven ook weer afgeleerd. Pionier Leander Grooten: “Mensen zijn minder traditioneel geworden en bovendien zijn we in de westerse maatschappij zo gewend geraakt dat alles er gewoon is, dat we vergeten dankjewel te zeggen.”
Het niet meer zelf kunnen bidden, of zich daarvoor schamen, kan wat Grooten betreft leiden tot een gemis met je verhaal ergens terecht te kunnen. “We zijn op onszelf gericht geraakt; zolang alles voor de wind gaat, is dat prima.” Maar als mensen het leven niet meer kunnen bevatten, wordt het vaak moeilijk, zo merkt hij in zijn pionierswerk. Hiermee doelt hij op levensvragen die ontstaan door bijvoorbeeld een overlijden, werkloosheid, eenzaamheid of een relatiebreuk. “Maar ook dankbaar zijn voor wat je hebt of wat je krijgt, bijvoorbeeld die baan die je wilde of je familie.”

Anoniem en betrouwbaar
Vanaf deze week liggen er gebedskaartjes bij de bibliotheek en de Albert Heijn in Borculo, die kunnen worden beschreven en vervolgens in een brievenbus worden gedaan. Die bus hangt aan het Weemhof aan de achterzijde van De Instuif, tegenover de afhaalingang van restaurant De Gouden Muur.

Gerry te Slaa en Ria Morsink, deelnemers van de gebedsgroep, halen om de week de kaartjes uit de brievenbus en nemen de ‘boodschappen’ mee in hun gebeden in de weken die volgen. “Wij gaan vertrouwelijk om met de informatie en vernietigen de kaartjes na gebruik. Je hoeft er geen naam op te zetten, maar het mag wel. Dan kunnen we contact met je opnemen als je dat wilt.”
Met het initiatief hopen zij dat mensen hun zielenroerselen durven te delen en zich niet alleen voelen staan. “En als je niet zelf kunt of wilt bidden, doen wij dat met zorg en aandacht voor en eventueel met jou.”

Online zorgen
Al langer is De nieuwe Rank op internet actief. Grooten: “Uiteraard ging ik in de lockdowns compleet online, met livestreams, vlogs en videocall-gesprekken met mensen uit de gemeenschap.” De digitale gebedsbrievenbus is te vinden via een Padlet, een digitaal prikbord. Deze is even anoniem en kun je vanaf je mobiel gebruiken via een app. Stuur me gerust een appje als je de QR-code wilt hebben, om mee te doen”, besluit hij.


nieuwerank@gmail.com

06-14847818 (Leander Grooten)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo