Mark Rutte, Jan Markink, toenmalig VVD Statenlid Rosmarijn Boender op campagne in 2019. Foto: PR
Mark Rutte, Jan Markink, toenmalig VVD Statenlid Rosmarijn Boender op campagne in 2019. Foto: PR

Jan Markink zegt vaarwel Arnhem

Politiek

BORCULO - Jan Markink, gedeputeerde namens de VVD in Gelderland zet er na 28 jaar actief te zijn geweest in de provinciale politiek een punt achter. “Met enorm veel plezier heb ik vele jaren als politicus en bestuurder een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van de mooiste provincie van Nederland. Ik vind het nu tijd om het stokje over te dragen”, aldus Markink. 

De nuchtere Borculoër, die voor iedereen een luisterend oor heeft en wars is van uiterlijk vertoon of opsmuk, kijkt met een goed gevoel terug op zijn jaren bij de provincie. “Het waren bijzondere jaren. Ik denk aan de verkoop van de NUON-aandelen. Met die opbrengst hebben we vele grote investeringen in Gelderland kunnen doen, onder andere op het gebied van infrastructuur en economie. En van het rendement plukken we nu nog steeds de vruchten”, weet Markink. “De oprichting van de Gelderland Academie samen met VNG Gelderland wil ik ook noemen. Van dit unieke kennis- en netwerkplatform maken veel volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren gebruik. Dat vind ik mooi om te zien. Maar ook sportieve evenementen als de Giro en het WK-Dames Volleybal hebben indruk gemaakt. Daarnaast vormden onder andere herindelingen, financieel toezicht en de corona-pandemie grote uitdagingen voor politici, bestuurders, inwoners, instellingen en bedrijven. Dat vanuit de provinciale verantwoordelijkheid in goede banen leiden, hoort ook bij het uitdagende vak van gedeputeerde.” 

Jan Markink is sinds 2011 gedeputeerde namens de VVD met de portefeuille algemeen bestuur, financiën, aandeelhouderschappen, toezicht gemeentefinanciën, interbestuurlijk toezicht en toezicht handhaving, sport, personeel, en organisatie en communicatie. Daarnaast is hij rapporteur Digitalisering in de Raad van Europa. Dit samenwerkingsverband van 46 lidstaten beschermt de rechtstaat, democratie en mensenrechten in Europa. Daarmee haalde Markink een belangrijke Europese adviespost binnen voor Nederland. 

Zijn opvolger als Gelderse lijsttrekker is Helga Witjes. “Ik ben blij met Helga; zij zal het goed doen als gedreven en enthousiaste aanvoerder van een mooie lijst. We hebben al een tijd samengewerkt na het vertrek van Christianne van der Wal.”
Voor Markink betekent dit afscheid niet dat hij nu achterover zal gaan leunen: “Op naar nieuwe uitdagingen!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo