Afbeelding

Sporthal Ruurlo: speelbal van de politiek?

Politiek

RUURLO -  Laten we het even eenvoudig stellen: een dergelijke grote sporthal met daaraan vast een complex voor voetbal hoort gewoonweg niet midden in een woonomgeving te staan. Daar hoor je huizen te bouwen. Een dergelijk groot complex hoort zoveel mogelijk buiten de woonomgeving van Ruurlo thuis.

Er zijn vier locaties en op drie daarvan is de nieuwe sporthal niet echt welkom vanwege het massale karakter. Die drie dat zijn de Meene, de Nieuwe Weg en de Fürstenauerstraat bij VV Ruurlo. Dat is dus gelijkspel en het college en de raad hoeven zich daarover dan ook niet meer druk te maken en kunnen nu naar eer en geweten kiezen voor de beste van die locaties. De vierde locatie, de plek van de huidige sporthal, zou ook een goede optie kunnen zijn, maar het aantal vierkante meters is minder dan op de andere locaties mogelijk is. Maar moet je daarom die locatie nu al afschrijven? Natuurlijk niet. Er wordt door de sportclubs geijverd voor een locatie die voldoet aan voorwaarden die eigenlijk allemaal aanwezig zijn op de huidige locatie. Dan moet er gekozen worden, een perfecte locatie, maar een kleiner gebouw of een groot gebouw op een minder perfecte locatie. Het college en de raad moeten het uitgangspunt van het bruikbaar vloeroppervlak loslaten en zoeken naar de perfecte locatie die voldoet aan de wensen van de sportclubs en dan maar een minder groot gebouw plaatsen als die perfecte locatie daarom vraagt. Ook moeten het college en de raad een oordeel vormen over de wenselijkheid van een sporthal waarvan de grootte is gebaseerd op de wensen van de sportclubs en niet zo zeer op nut en noodzaak. Zeker in het licht van vergrijzing van de Ruurlose samenleving.

De locatie bij VV Ruurlo is een ongeloofwaardig alternatief voor die ‘perfecte’ locatie. De gemeente heeft destijds een vestiging aldaar niet laten meenemen in het onderzoek. De gemeente kon dat ook niet doen, omdat de grond tot in de loop van 2043 is verpacht. Om diezelfde reden kan het voorstel van de Stichting Beheer Sportpark ‘t Rikkelder en VV Ruurlo niet serieus worden genomen, VV Ruurlo is gebruiker van de grond die is verpacht aan de Stichting Beheer Sportpark ‘t Rikkelder en die stichting kan zonder toestemming van de eigenaar van de grond geen bouwwerk ten behoeve van derden op de door haar gepachte grond laten oprichten. Het gedrag van de gemeente hierin is verwonderlijk. Die had namelijk zonder meer de Stichting moeten terugfluiten.

Op 24 januari was het dan eindelijk zover: de raadsbrief met daarbij het rapport van het locatie onderzoek door ICS is voor een ieder in te zien. De wijzigingen in het rapport doen recht aan de bezwaren van de inwoners die deel hebben genomen aan de eerste (en enige) werkbijeenkomst, welke ten doel had om zo veel mogelijk verschillende inzichten op te halen. Wij begrijpen inmiddels dat de sportclubs niet gelukkig zijn met het stuk dat er nu ligt. Maar hoewel het ten bate van de sportclubs is, gaat het wel om de inwoners van Ruurlo en met name die inwoners die een onevenredige last zullen ervaren van de bouw en het gebruik van de nieuw te bouwen sporthal en de nevenactiviteiten die daarin georganiseerd gaan worden. Het zijn ook nog eens alle inwoners van gemeente Berkelland die jaar in jaar uit moeten bijdragen aan het exploitatieverlies van het gebouw. Mogen de inwoners dan iets meer noten op hun zang hebben dan de sportclubs?

De sportclubs moeten blij zijn dat er voor hen een nieuwe sportaccommodatie wordt gebouwd, maar dan wel op een plek die dragelijk is voor de inwoners van Ruurlo en op een plek waar het realiseren van de bouw het eenvoudigst is. Het gebouw moet komen op de plek die economisch het meest voordelig’ is om daar de bouw te realiseren. En als dat aan de rand van Ruurlo is, dan is dat aan de rand van Ruurlo en nergens anders. Willen de sportclubs graag dezelfde voordelen als bij de huidige sporthal aan de Fürstenauerstraat? Dan moeten ze maar genoegen nemen met een gebouw op dezelfde locatie als de huidige sporthal, die qua bruikbaar vloeroppervlak ongeveer even groot zal worden als het huidige gebouw.

Wij begrijpen dat de sportclubs een WOB-verzoek hebben gedaan om de stukken in te zien die hebben geleid tot het nu gepubliceerde ICS-rapport. Wij vrezen dat dit alleen maar verder vertraagd en dat de kosten voor de bouw alleen maar zullen oplopen. Voor ons is het zo klaar als een klontje: hoe meer de sportclubs de bouw vertragen, des te kleiner wordt het gebouw. Het is niet acceptabel dat de door de gemeente toegezegde 8 miljoen euro overschreden gaat worden, tenzij de sportclubs zelf de meerkosten gaan financieren.

Ook moeten de sportclubs reëler zijn met de ontwikkeling van hun plannen. Handbalvereniging Blauw-Wit voerde mede namens de andere sportverenigingen het woord in de inspreekronde op 16 februari 2022 en gaf aan dat zij activiteiten ontplooien voor de allerjongsten en dat het vervoer van die kinderen door Avonturijn wordt verzorgd. Het argument van Blauw-Wit was dat er bij het aanwijzen van een locatie rekening moest worden gehouden met het feit dat Avonturijn alleen vervoer verzorgt in het centrum van Ruurlo. Het is een non-argument waarmee géén rekening moet worden gehouden, Blauw-Wit moet simpelweg een andere vervoerder kiezen die ook buiten het centrum van Ruurlo vervoert.

Deze heel moeizaam verlopende zoektocht naar een locatie voor de nieuwe sporthal verloopt ook moeizaam doordat het naar onze mening bij de gemeente aan visie ontbreekt over het omgaan met de ruimte in Ruurlo. De gemeente moet wat ons betreft maar eens duidelijk maken wat zij van plan is met de gronden waarvan thans VV Ruurlo gebruik maakt. Dat vraagt dus om een lange termijnvisie. Dan is voor de voetbalclub ook duidelijk wat er na 2043 gaat gebeuren met de grond en of zij al dan niet op zoek moeten naar een andere plek.

En zo zal de gemeente ook een visie moeten hebben over sportaccommodaties, over wat ze willen met de binnensport en de steeds belangrijker wordende andere buitensporten en waar die gerealiseerd kunnen worden in Ruurlo. Dan ontstaat er voor inwoners en sportclubs duidelijkheid en kunnen die laatsten hun nieuw te ontwikkelen activiteiten daarop afstemmen in plaats van de methode die thans door de sportverenigingen wordt gebruikt, een activiteit ontwikkelen die vraagt om een locatie die voldoet aan de mogelijkheden van één enkele vervoerder.

Namens de buurt-appgroep omgeving VV Ruurlo,

F.A. Schröter,
Ruurlo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant