De drie 'tweede-generatiekandidaten' op de kieslijst van Gemeentebelangen Berkelland: (vlnr) Aline Pot, Aart Ribbers en Anjo Bosman. Foto: Rob Weeber

De drie 'tweede-generatiekandidaten' op de kieslijst van Gemeentebelangen Berkelland: (vlnr) Aline Pot, Aart Ribbers en Anjo Bosman. Foto: Rob Weeber

Familietrekjes in kandidatenlijst Gemeentebelangen Berkelland

Politiek

BORCULO - Het is zeker geen onbekend fenomeen dat kinderen in de voetsporen van hun ouders treden, maar de kieslijst van Gemeentebelangen Berkelland voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen is in dit opzicht wel heel opmerkelijk. Maar liefst drie van de negentien kandidaten zijn (beoogd) ‘tweede-generatie-bestuurders’.

De opvallendste is natuurlijk wethouder Anjo Bosman (62) op plek 1. Haar vader Jan Bosman richtte in 1972 samen met Riekus Braaksma en Cor van Mossevelde de partij op na onenigheid met de VVD-fractie. In 1976 werd Bosman wethouder voor onder meer onderwijs. Dochter Anjo werd in 2014 lijsttrekker voor de partij en zat de fractie van 2014 tot 2018 voor. Daarna werd ze wethouder met ook onder meer onderwijs in haar portefeuille. “Als ik de kandidatenlijst zie, dan ben ik trots op wie erop staan”, zegt Bosman. “We hebben diversiteit en kwaliteit. Gemeentebelangen is een bestuurspartij, bestaat al meer dan vijftig jaar en staat voor maatschappelijke betrokkenheid en onafhankelijkheid. Wij willen de verhalen uit de maatschappij ophalen. De burgers vormen immers de gemeente.”

Discussie thuis
Op plek 19 staat nieuwkomer Aart Ribbers (51), zoon van voormalig raadslid Jan Ribbers (2010-2019), bestuurder van het Brandweermuseum en de TIP en voormalig jeugdbestuurder van voetbalclub DEO. “De politiek is er thuis ingegoten”, geeft Aart toe. “Er werd veel gediscussieerd, ook over de landelijke politiek en dat heeft mijn belangstelling voor de politiek gevormd.” De voormalige uitbater van Café De Gracht is werkzaam bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Zijn interesse gaat derhalve uit naar de thema’s veiligheid, verkeer en woningbouw. Die interesse voor het thema veiligheid zorgde er ook voor dat hij lid is geweest van de vrijwillige brandweer in Borculo.
Aline Pot (36), dochter van voormalig wethouder Joke Pot staat zelfs samen met haar moeder op de lijst. Aline’s naam is terug te vinden op plek 9, acht plaatsen hoger dan haar moeder. Zij stond ook al op de vorige kandidatenlijst en heeft zich voor de tweede keer verkiesbaar gesteld. Aline werkt als frontoffice manager in hotel Avenarius in Ruurlo en is bestuurslid bij voetbalclub DEO en buurtvereniging Dijkhoek. Haar voorkeur gaat uit naar de thema’s toerisme, sport en cultuur. “Toerisme en cultuur liggen in elkaars verlengde. Het toerisme in Berkelland kan in mijn visie meer gepromoot worden. Dat zou culturele instellingen als musea en horecagelegenheden ook ten goede komen.”

Venetië van Berkelland
Gevraagd naar een echt speerpunt geeft Ribbers aan dat dit voor hem ‘water’ is, in combinatie met het thema duurzame energie. “Voor de brandweer zouden bijvoorbeeld retentievijvers een uitkomst zijn. Maar ook innovatieve ontwikkelingen op het gebied van waterkracht zou ik meer onderzocht willen hebben.” Voor Aline speelt water eveneens een belangrijke rol. “Borculo is het Venetië van Berkelland”, stelt ze. “Toerisme en water gaan goed samen, denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van het vaargebied van de Berkelzomp.”

IJslands preventiemodel
“Onze fractie is onafhankelijk van het college”, legt Bosman uit, “maar we zorgen er wel voor dat we met elkaar regelmatig overleg hebben, ook met die mensen die niet in de raad zijn gekozen. Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar de ontwikkelingen in de landelijke politiek. Ik ben bijvoorbeeld een groot voorstander van het ‘IJslandse preventiemodel’. Dit staat voor een lokale aanpak van alcohol-, tabaks- en drugsgebruik onder jongeren. Enkele gemeenten in ons land zijn in samenwerking met het Trimbosinstituut al een proefperiode aangegaan. Ik zou hier Berkelland graag aan willen toevoegen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo