Hier moet je op letten bij een huurovereenkomst

Partnerbijdrage

Ga je binnenkort een woning huren? Dan krijg je te maken met een huurcontract. Daar kunnen een hoop kleine lettertjes in staan. Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten voordat je de huurovereenkomst ondertekent? We helpen je op weg met tips. Ook vertellen we je wanneer je rechtshulp moet inschakelen bij een conflict met de verhuurder.

Juridisch conflict met verhuurder

Ben je in een juridisch conflict verwikkeld geraakt met de verhuurder? Probeer er dan eerst samen uit te komen. Ga vriendelijk in gesprek met je huurbaas en leg duidelijk en rustig uit waar je mee zit. Zoek vooral geen ruzie en stel het gesprek niet uit. Hoe langer je het uitstelt, hoe groter de kans dat de situatie escaleert.

Als je er samen niet uitkomt of de verhuurder niet wil meewerken, dan is het slim om juridische hulp te zoeken. Via je rechtsbijstandverzekeraar kun je een jurist voor huurrecht inschakelen. Als je geen rechtsbijstand hebt, koop dan juridische hulp in via rechtshulp on demand. Als je weinig verdient, dan kun je gratis advies inwinnen bij het Juridisch Loket.

Huurprijs

Sociale huur

Je huurprijs is afhankelijk van het soort huurwoning. Bij een sociale huurwoning geldt er een maximale huurprijs. Dit bedrag is wettelijk vastgesteld en mag niet worden overschreden. De maximale huurprijs kun je zelf berekenen aan de hand van het woningwaarderingsstelsel. Let op: de maximale huurprijs voor sociale huur verandert elk jaar en je verhuurder mag de huurprijs tussentijds verhogen.

Vrije sector

Als je een woning in de vrije sector huurt, dan is er geen sprake van een maximale huurprijs. Maar het is wel zo dat je verhuurder de huurprijs in de eerste 12 maanden niet mag verhogen. Na deze 12 maanden is het weer toegestaan om de prijs met een bepaald percentage te verhogen. Dit percentage vind je in je huurcontract.

Extra kosten

Naast de huurprijs staan ook alle bijkomende kosten in de overeenkomst. Je hebt bijna altijd te maken met extra kosten. Welke dit zijn verschilt per keer.

Dit zijn mogelijke extra kostenposten:

Borg: een borg van maximaal 3 maanden is redelijk. Als je de huurwoning weer intact oplevert, dan krijg je na de beëindiging van het huurcontract je borg weer terug.

Bemiddelingskosten: als je zelf een bemiddelaar hebt gevraagd om een huurwoning voor je te zoeken, dan moet je in bepaalde gevallen bemiddelingskosten betalen. Werkt de bemiddelaar bijvoorbeeld voor de verhuurder? Dan hoef je deze kosten niet te betalen.

Overnamekosten: als je bepaalde meubels of spullen in de huurwoning wil overnemen, dan kun je hiervoor een prijs afspreken met de verhuurder. Voor dingen die vastzitten aan de woning zelf (opstal) hoef je geen overnamekosten te betalen. De verhuurder mag je niet verplichten om spullen over te nemen. Dit bepaal je helemaal zelf.

? Sleutelgeld: wettelijk gezien mag een verhuurder dit niet van je vragen. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Univé. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant