Winterharde planten

  Partnerbijdrage

Met winterharde planten kun je ook in de donkere en koude wintermaanden genieten van groen in je tuin. In dit artikel geven we je meer informatie over groenblijvende en winterharde planten.

Wat zijn winterharde planten?

Winterharde planten zijn planten die goed bestand zijn tegen de winters in Nederland. Dat wil echter niet zeggen dat ze in de winter helemaal geen aandacht nodig hebben. Wanneer het echt hard vriest doe je er verstandig aan om ook winterharde planten toch wat te beschermen, zeker de planten die in bloembakken of potten staan. Je kunt ze beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld jute of bubbeltjesplastic of tijdelijk even naar binnen halen.

Ook is het zo dat niet alle winterharde planten groen blijven. Je kunt namelijk onderscheid maken tussen bladverliezende winterharde planten en groenblijvende winterharde planten.

Bladverliezende winterharde planten

Bladverliezende winterharde planten beschermen zich tegen de koude winter door hun bladeren te laten vallen. Hiermee zorgen ze ervoor dat ze bijna geen water nodig hebben en niet in de problemen komen wanneer het lastig is om vocht uit de grond te houden door de kou. Ook zijn er winterharde planten waarvan het bovengrondse deel helemaal afsterft en waarvan alleen de wortels overleven. Deze planten gaan in een soort winterslaap, om daarna in het voorjaar weer tot leven te komen.

Groenblijvende winterharde planten

Groenblijvende winterharde planten behouden ook bij lage temperaturen hun bladeren, waardoor je met dit soort planten dus ook in de winter kunt genieten van groen in je tuin. Er zijn zelfs groenblijvende planten die kunnen bloeien in de Nederlandse winters en wintergroene planten die ook in een bloembak of bloempot de kou kunnen weerstaan.

Winterharde planten voor in bloembakken en bloempotten

Veel potplanten zijn niet bestand tegen de winter, omdat de wortels van planten veel sneller last krijgen van de kou wanneer ze in een pot staan in plaats van in de grond. Maar er zijn dus ook winterharde planten die ook in een bloempot of bloembak de winter door kunnen komen. Enkele voorbeelden hiervan zijn hulst, skimmia, buxus, viooltjes, anjers, kerstroos en diverse soorten vetplanten.

Groenblijvende heesters

Als je veel groen in je tuin wilt hebben tijdens de winter, is het raadzaam om in ieder geval enkele groenblijvende heesters in je tuin te plaatsen. Er zijn vele soorten te vinden, maar enkele bekende soorten zijn laurierkers, hulst, rododendron en klimop.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hovenier.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden