Afbeelding

Oerend Smart | Het is aan jou

Opinie

Heel soms bekruipt ook mij een gevoel van moedeloosheid. Ja, het is waar: ik denk niet altijd alleen maar positief. Dat heb ik zelf ook nooit beweerd, maar dat is wat er wel vaak tegen me gezegd wordt. En ik kan me heel goed voorstellen dat je dat denkt. Dat is immers ook wat je aan de buitenkant ziet. En ook al ben ik heel goed in het zien van kansen en mogelijkheden, het is allerminst de hele waarheid.

De afgelopen week kwamen er steeds meer signalen, dat het ‘de verkeerde kant’ opgaat. Met uiteindelijk een lockdown tot gevolg. Daar zitten we dan weer met z’n allen. En ik heb er veel over gedacht wat ik daar nou eigenlijk van vind. Heel eerlijk? Ik vind het wel oké. En ik vind het spannend om dat zo zwart op wit te zetten. Want daar vinden mensen gelijk iets van. En tegelijkertijd is er ook veel wat ik niet oké vind. Bijvoorbeeld dat mensen gelijk hun oordeel klaar hebben. Het is namelijk nooit het hele verhaal.

Even terug naar die moedeloosheid. Het weer werkte daar ook nog eens lekker aan mee de afgelopen dagen. Grijs, grauw, nat. Dat versterkt het gevoel. Het overvalt me. Waar is de kleur van het leven gebleven? Ik denk aan de film die ik zaterdagavond keek. Een vader vocht tegen al z’n emoties na het overlijden van zijn dochter. Pijn en verdriet mochten er niet zijn. Zijn vriend, die jaren daarvoor zijn dochter verloor, vertelde hem: ‘Wanneer je blijft vechten, is er geen ruimte voor herinneringen. Alleen door je eigen gevoelens toe te staan, komt er ruimte voor haar.’ Het kwam binnen.

Afgelopen jaar had ik een gesprek met Wilco Giesen uit Silvolde. In 2014 kreeg hij een herseninfarct. In een ogenblik was zijn hele leven veranderd: de rechterkant van zijn lichaam was verlamd. Alle reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Maar dat was hij niet van plan. Wilco vertelde dat hij ook de keus had om iets van zijn leven te maken. En dat doet hij! Mét de beperkingen die hij heeft, kijkt hij wat er wel kan. Waardoor hij invloed heeft op zijn eigen leven (hij sport tegenwoordig nog meer dan vroeger) én op dat van vele anderen. Wilco helpt anderen perspectief te zien, te kijken naar de mogelijkheden. Hij zorgt bovendien dat zij de beschikking krijgen over A-linkers (loopfietsen) en organiseert samen met de Ronde van de Achterhoek een jaarlijkse wedstrijd paracycling.

Ik haal lessen uit het verhaal van Wilco, voor het leven en dus ook de manier waarop ik met de lockdown omga. Wilco kreeg te maken met een situatie waarvoor hij niet gekozen had. Hij accepteerde zijn lot en keek wat er mogelijk was. Dat wil niet zeggen dat hij er blij mee was. Het enige waar hij zelf invloed op had, was de manier waarop hij ermee om ging. En nu zes jaar later maakt hij verschil in vele levens. Hij geeft anderen ook weer perspectief. En dat is niet dat zijn leven aan iedereen gegeven is. Maar niemand gaat over jouw gedachten. Jij bepaalt hoe je met een situatie omgaat.

Ik wens iedereen hele fijne kerstdagen en alle goeds voor 2022. Haal eruit wat erin zit!

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo