Afbeelding

Oerend Smart | Exotisch Nederland

Opinie

Net zoals veel landgenoten heb ik deze zomer mijn vakantie dicht bij huis gevierd. Het mooie was dat ik al die tijd gewoon in mijn eigen bed heb kunnen slapen. Regelmatig nam ik mijn fiets mee in de trein en stapte ik uit bij een station om vervolgens via fietsknooppunten terug naar huis te fietsen. Ik heb ontdekt dat je je ook in eigen land ver weg kunt wanen. 

In het noorden van Overijssel kun je bijvoorbeeld naar het dorp De Krim en de buurtschap Engeland, beide gelegen in de gemeente Hardenberg. Ook is het mogelijk om even te ontspannen in natuurgebied De Sahara (gemeente Ommen). Wie dat nog niet exotisch genoeg is, moet nog verder naar het noorden. Want in de gemeente Hoogeveen ligt Siberië, een buurtschap die al rond 1850 zo werd genoemd omdat het voor het gevoel wel heel erg uit de richting lag, net zoals het ‘echte’ Siberië. En in de provincie Groningen – waar ik overigens niet met de fiets ben geweest – vinden we niet alleen de gehuchten Denemarken en Spitsbergen, maar ook Bethlehem. Bij de Groningse variant van de Bijbelse plaats moet u zich overigens niet al te veel voorstellen: het is niet meer dan een terp met twee boerderijen. De naam ‘Bethlehem’ verwijst naar het gelijknamige klooster dat vroeger op deze plek stond.

In Friesland komen we Petersburg en Moskou tegen. Dat de buurtschappen vlak bij elkaar liggen, is niet toevallig. Het verhaal wil dat de naam ‘Petersburg’ is afgeleid van de kroeg ‘Pieters Burgd’ die hier in de 18e eeuw stond. Maar het zou ook kunnen dat de plek aan de Russische stad Sint-Petersburg refereert. Hoe het ook zij, de nederzetting even verderop vond dat ze niet achter kon blijven: de inwoners noemden hun woonplek daarom ‘Moskou’. Bent u meer geïnteresseerd in de Verenigde Staten? Daarvoor moet u naar het noorden van Limburg. Want in de gemeente Horst aan de Maas liggen het dorp America en de buurtschap Californië. Ook in de Gelderse gemeente Maasdriel vinden we Californië, net zoals de buurtschap Rome. Ten slotte is Turkije dichterbij dan u denkt. In Zeeuws-Vlaanderen ligt namelijk het gehucht Turkeye. Volgens de overlevering is de plaatsnaam een eerbetoon aan 1500 Turkse slaven – door de Spanjaarden gevangen gehouden in een nabijgelegen fort – die prins Maurits tijdens de Tachtigjarige Oorlog aan een overwinning hielpen. U ziet het, ook ons eigen land heeft genoeg uitheemse plekken met spannende verhalen. En het voordeel is dat u er niet ver voor hoeft te reizen. Op avontuur in eigen land bespaart niet alleen tijd en geld, het is ook nog eens klimaatvriendelijk. Veel plezier in exotisch Nederland!

Geograaf Gert-Jan Hospers schrijft over stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo