Afbeelding

Oerend Smart | Raken met smaken

Opinie

Daar sta ik: bij de boer op z’n land, papieren slab om, die opwaait door de wind, hoofd achterover in m’n nek, arm omhoog. Daar gaat ie… Langzaam laat ik de prei in m’n mond zakken. Mmmm… de zachte groente heeft een heerlijke zoete smaak. Samen met onder andere Anton Stapelkamp, de burgemeester van Aalten, heb ik de primeur van het Achterhoeks preihappen.

Katja Gruijters is fooddesigner. Ze verdiepte zich in de historie van Achterhoekse streekproducten in opdracht van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Bij Smits Groente & Fruit in de Heurne laat ik me verrassen door de prei. Eén van de meest gewone ingrediënten in de keuken: in kleine ringetjes door de soep of door de macaroni en vroeger bij oma als stamppot met leverworst. Katja en chefkok Bjorn Massop van Hotel Villa Ruimzicht hebben iets heel anders in gedachten: prei in de hoofdrol.

De warming-up is voor vader en zoon Smits. Met stralende ogen nemen zij ons mee het land op. Zo ver het oog kan zien grijsgroene velden met wuivende prei. In verschillende soorten. ‘De smaak is ongeveer hetzelfde,’ zegt zoon Edwin. Het verschil zit hem in de oogsttijd. We willen immers het hele jaar deze groente in de winkel. De vragen van de groep gaan over ziektes en grondsoorten. Edwin vertelt ondertussen ook nog over hergebruik van regen- en grondwater en de zonnepanelen op het dak. Van het land lopen we verder naar de verwerkingsruimte en de enorme koelcellen. Ik ben onder de indruk en het plezier waarmee Edwin vertelt draagt daar zeker aan bij.

De rondleiding eindigt in de grote hal waar snijplanken en mesjes klaarliggen. Tijd om te gaan bloemschikken. Met prei uiteraard. En meiknolletjes, venkel, citroentijm, zoethout, steranijs en nog veel meer lekkers. Bjorn trekt er ondertussen heerlijk geurende bouillon van. Daarna is het de beurt aan het preihappen (zwart geblakerde prei op de barbecue, buitenste bladeren eraf halen en de zacht geworden, zoete groente dippen in lekkere frisse sausjes) naar Spaans voorbeeld. Gevolgd door een snackje van bonen en prei, zoals een goede snack volgens Bjorn moet zijn: ‘Denk maar aan friet met mayo: iets knapperigs, met een beetje vet en een zuurtje.’

Ik vind het mooi om te zien dat de aandacht voor streekproducten en lokale leveranciers toeneemt. Raken met smaken werd vorig jaar al bedacht, maar in de afgelopen maanden is het aantal lokale pakketten met groenten, vlees, kaas en fruit enorm gestegen. En door de samenwerking van de ondernemers is er met veel gemak voor de consument een reis door de Achterhoek te maken. Aan huis bezorgd of slechts op één locatie je pakket ophalen. En wist je dat Smits zelfs een kas heeft vol sappige abrikozen? En dat de luxe worstjes van Brandt & Levie uit Amsterdam gemaakt worden met het malse vlees van Sander’s Hof uit Etten? Of dat Bronckhorster Beef in Zelhem Wagyu en Black Angus runderen heeft?

Ook bij Smits zie ik de grote grijns op het gezicht van Maurits Steverink, eigenaar van kenniscentrum Nelles in Silvolde. Al jaren zet hij alles op alles om de Achterhoekse streekproducten bekender te maken en bij de consument op het bord te krijgen. Het lijkt erop dat de tijd rijp is.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo