Afbeelding

Oerend Smart | De boer is troef

Opinie

Ik hou van het platteland. Van het landschap, de natuur en de mensen. Van koeien in de wei en zoemende bijen tussen klaprozen en korenbloemen. Maar steeds meer heb ik moeite met de kloof die lijkt te bestaan tussen boer en burger. De boze berichten op Facebook, de felle reacties op artikelen. Discussies over bomen, glyfosaat (veroorzaker van de oranje velden in het voorjaar), biodiversiteit, dierenwelzijn, mestvergisters en allerlei andere lastige onderwerpen.

Lastig ja. Want bij al die onderwerpen zijn er zoveel verschillende meningen. En een groot deel van de discussie komt door onwetendheid. Ook bij mij. Het lijkt soms heel logisch om ergens voor of tegen te zijn, totdat ik met meer mensen in gesprek raak en me juist ook in de verhalen van de andersdenkenden ga verdiepen. En het meest bijzondere vind ik steeds weer wanneer betrokkenen hele andere dingen zeggen of doen, dan ik verwacht had. Vooroordelen. Iedereen heeft ze. Ook ik.
Afgelopen vrijdag was ik bij de Farm&Country Fair in IJzerlo (tussen Aalten en Dinxperlo). De familie Ruesink organiseerde al voor de 24e keer een, ja hoe noem ik het, een festival met alles wat het platteland zo mooi maakt. Juist om iedereen er kennis mee te laten maken. En om de ervaringen van de mensen zelf te horen. Zo proefde ik een super lekkere kroket bij Van Bommel Beef. Bij de jonge boeren Jeroen en Annerie, lopen de prachtige lichtbruine Limousin-koeien een groot deel van het jaar buiten. En van het vlees maken zij op hun eigen boerderij in Toldijk kroketten en bitterballen, samen met collega's met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met aandacht en dat proef je!
Het thema van de Farm&Country Fair was dit jaar 'Trots op het platteland' en dat merk je aan alles. Met zoveel aandacht is het hele festival opgezet. De standhouders/deelnemers stralen en wanneer je in gesprek raakt, hoor je de liefde voor hun vak, voor de streek, voor de dieren. Boerin Karolien Hupkes doet er alles aan om iedereen kennis te laten maken met het boerenleven. Onlangs maakte Karolien samen met fotograaf Brenda Beumer het boek Ode aan het Vee, over de Big Five van belangrijkste boerderijdieren in de Achterhoek: de koe, het varken, de kip, het schaap en de geit.
De familie Ruesink zelf doet er ook de rest van het jaar alles aan om kennis te delen. Misschien ken je dochter Suzanne wel van TV. Hun boerderij 't Westendorp is één van de zes boerenbedrijven in Nederland die melk mag leveren voor Beter Leven-zuivel, die te vinden is in de schappen van de winkels van Jumbo. Hiervoor moeten zij voldoen aan 196 (!) eisen op het gebied van dierenwelzijn, zoals voldoende ruimte en comfort voor de dieren met bijvoorbeeld voldoende drinkwaterpunten. Het voer van de dieren komt van eigen land, en ook zijn er voorwaarden die gunstig zijn voor weidevogels. En niet onbelangrijk: de boer zelf krijgt een betere prijs voor de melk.
Vroeger had iedereen wel een boer in zijn familie. Tegenwoordig is het voor velen van ons een ver-van-mijn-bed-show. Terwijl we drie keer per dag van ze afhankelijk zijn. Maak eens een praatje en wees nieuwsgierig. Jeroen, Annerie, Karolien, Suzanne en veel van hun collega's ontvangen je met open armen.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo