Afbeelding

Oerend Smart | Het heilzame boek

Opinie

Aan. Dat staan we tegenwoordig haast 24/7. Mailtje hier, appje daar, nog even snel een berichtje op Facebook. To do-lijstjes die in plaats van afgevinkt, voortdurend aangevuld worden. Het zou me niks verbazen als dit onafgebroken aanstaan één van de redenen is dat we zo massaal opbranden met z'n allen.

Zelf heb ik er ook last van. Niet kunnen stoppen met werken. Continu nuttig bezig willen zijn. Ontspannen? Daar heb ik toch geen tijd voor! Ik betrap mezelf erop dat ik nog tot 's avonds laat achter m'n blauwe schermen zit. En 's ochtends vroeg begint het weer van voor af aan. Het lot van de mier: verslaafd zijn aan werken.

Langzaamaan was ik er wel een beetje klaar mee. Ik nam me voor in plaats van m'n laptop of telefoon een old school boek te pakken voor het slapen gaan. Maar ook hier stak de verslaving aan het nut weer de kop op: natuurlijk wel een non-fictie boek over de mislukte marktwerking in de publieke sector of een boek van Hannah Arendt. Het nuttige met het aangename verenigen. Lekker tot rust komen. Not.

Totdat ik als vanouds weer eens een écht boek pakte: fictie. Wat een genot. Je helemaal laten wegvoeren door een verhaal. Je hoofd even uitzetten. En daarna de weldaad van een goede nachtrust. Want in tegenstelling tot die blauwe schermen, komen je ogen en je hoofd bij een papieren boek echt tot rust. Ik heb er de wetenschap niet op nageslagen, maar ik kan me voorstellen dat onderzoek aantoont dat het hartstikke gezond voor je is.

Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar? Er weer een retro trend aan toevoegen (naast vinyl): ouderwets boeken lezen. En dan niet alleen serieuze, doorwrochte stukken van denkers en journalisten, maar juist van schrijvers.

Waar anders dan deze nieuwe rage beginnen dan in Bredevoort, onze nationale Boekenstad? Zoals mijn mede-columnist Linda Commandeur al eens tegen me zijn: "Bredevoort is de ultieme plek voor een digitale detox." En dat hebben we volgens mij hard nodig, rust aan onze vierkante ogen. En dan massaal plaatjes posten op Facebook en Instagram met een boek en de hashtags #iklees en #groetjesuitdeboekenstad.

Sylvia Heijnen is oprichter van de Koppelkerk - vrijplaats voor kunst en cultuur in Bredevoort

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo