Afbeelding

Oerend Smart | Positief geladen

Opinie

Zijn ogen stralen wanneer hij vertelt over de elektrische motor. 'Je moet echte motorfreaks eens zien: Eerst willen ze nergens van weten, want het typische geluid van een motor zit er natuurlijk niet in. Maar als ze eenmaal gereden hebben, dan zijn ze om. Hetzelfde gevoel van vrijheid!' Voor me staat Santiago van de Mortel. Vol enthousiasme vertelt hij me hoe gaaf het is om op een elektrische motor te rijden. 'En we moeten om,' voegt hij eraan toe. Santiago… de liefde voor de motor is hem écht met de paplepel ingegoten. Als je ouders je al zo'n naam geven, dan kan het ook niet anders. Nu verkondigt hij het evangelie vanuit Aalten. Niet door te vertellen. 'Nee, je moet het gewoon ervaren.'

En na Santiago ontmoet ik nog meer van die mannen met pretlichtjes in hun ogen. Ik denk aan Martin. De laatste maanden zie ik hem altijd met rode blossen op zijn wangen. Hij heeft zo'n jaar geleden zijn auto ingeruild voor een speedbike. Nu racet hij de hele Achterhoek door. Ik denk dat hij regelmatig de 100 kilometer per dag wel haalt. Goed voor het milieu én hij ziet er enorm gezond uit. Wat wil je: voor zijn werk reisde hij van afspraak naar afspraak in zijn auto en nu doet hij alles op de fiets. Dit betekent gelijk dat hij bewustere keuzes maakt: wat doe ik wel en wat doe ik niet?

Vorige week sprak ik Thijs. Ook zijn ogen glinsteren. Hij werkt bij de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) en daarnaast heeft hij samen met zijn vader een energiepark opgericht in Winterswijk-Ratum. Ze wekken niet alleen stroom op met zonne-energie, ze laten ook zien hoe eenvoudig het is om energie te besparen. En waar ik dan weer heel enthousiast van word: je kunt er een tocht door de omgeving maken in een elektrische buggy! En je krijgt er een gevulde picknickmand bij. Het kan niet anders, dan dat daar allemaal streekproducten in zitten.

En deze opsomming kan niet zonder de enthousiaste kerels in de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Het verhaal van Niels en Jasper lijkt wel een jongensdroom. Ze zegden hun baan op en zetten nu alles op alles om de wereld kennis te laten maken met Brekr, de eerste Achterhoekse elektrische brommer. Ondertussen werken ze er hard aan met z'n vieren. Ik mocht het prototype en de tekeningen al zien en, man, wat ziet dat er gaaf uit! En het voelt ook zo passend bij de Achterhoek: crossen, toeren, buitenleven, groen, natuur en een beetje rebels.

En ik ga hier niet de discussie aan of elektrisch rijden nou beter is, want ja, de productie is óók vervuilend en wat doen we met accu's die kapot gaan? Maar wat deze mannen stuk voor stuk bewijzen: het is heel goed voor je! Blozende wangen, glinsterende ogen, je eigen wereld een beetje mooier maken. En daarmee ook nog eens anderen inspireren. Zelf merk ik ook dat ik er een grote grijns van krijg. Wat word ik blij van deze gasten!

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo