Casper de Gier. Foto: PR
Casper de Gier. Foto: PR

Zwarte Cross Talententuin - Casper de Gier

Opinie

- Casper de Gier
- Skeeleraar & schaatser
- 22 jaar
- Afkomstig uit Laag-Keppel

Stunten door de Keppelse straten
Als pa 's avonds de hond uitliet, ging ik mee op mijn afgeragde Scapino-skates. Ik sprong stoepjes op en af, slalomde tussen nietsvermoedende fietsers door en deed extra goed m'n best om een rap sprintje te trekken voorlangs de altijd-drukke snackbar aan de Rijksweg in Laag-Keppel. Alle kopjes op het terras draaiden mee in de richting waarin ik sprintte, dat vond ik prachtig!
Een schaatstrainer van de Hessenrijders – ook wonend in Laag-Keppel – sprak mij tijdens zo'n avondje op een dringende toon aan: "Eerst een helm op je kop zetten, anders mag je van mij niet verder!". Zo gezegd, zo gedaan. Een week later skeelerde ik met de andere Hessenrijders m'n eerste echte trainingsrondjes in de inmiddels platgegooide Markthal in Doetinchem. En dat is hoe op 11-jarige leeftijd mijn sportieve avontuur begon!

Van Laag-Keppel naar Heerenveen
Na een jaartje plezier maken in Keppel maakte ik een zomer later mijn trainingsrondjes op de skeelerbaan van Eibergen. 's Winters gingen we drie keer per week naar Enschede voor de schaatstrainingen. Inderdaad: 'we'. Want zonder mijn ouders - die altijd zo gek zijn geweest samen met mij overal naartoe te crossen – was het allemaal niet mogelijk geweest. Tijdens deze jeugdjaren behaalde ik meerdere nationale jeugdtitels bij het skeeleren en werd het op 17-jarige leeftijd serieus. Na het behalen van mijn VWO-diploma verhuisde ik voor zowel het sporten als m'n nieuwe studie (Food Technology in Leeuwarden) naar Heerenveen. Daar kon ik met Jong-Oranje gaan meetrainen.
Eerlijk is eerlijk, wil je wat in de skeeler- en schaatssport, dan móét je naar Heerenveen. Dat was voor mij destijds geen echte keuze. Ofwel stoppen met sporten, ofwel doorgaan en naar Heerenveen toe. Daar zijn alle nationale selecties en goede trainingsgroepen en –faciliteiten gevestigd. Inmiddels woon ik er al bijna vijf jaar, is de studie succesvol afgerond en werk ik om m'n sport te kunnen beoefenen.

Wereldkampioenschap
Het wereldkampioenschap is net achter de rug. Als Gelderlander heb ik in mijn thuisprovincie – in Arnhem - mijn WK-debuut mogen maken op de marathonafstand. Dat was een schitterende beleving wat absoluut naar meer smaakt. Resultaat: 34ste van de 205 deelnemers. Inmiddels zijn alle pijlen gericht op het Europees Kampioenschap in België, waar ik op verschillende afstanden zal mogen starten van 16 tot en met 23 augustus.

Zwarte Cross Talententuin
Het is inmiddels exact 1 jaar geleden dat ik mijn eerste blog schreef voor de Zwarte Cross Talententuin. Ruim 30 blogs verder ervaar ik dat het gaaf is om mijn sportleven op deze manier met iedereen te kunnen delen. Ik merk op dat ik behoorlijk wat volk uit de omgeving bereik en krijg veel positieve reacties van mensen van wie ik het niet verwacht. Dat is natuurlijk erg leuk en motiverend! Daarnaast is de Talententuin een unieke mogelijkheid om meer bekendheid te krijgen wat (hopelijk) gaat helpen bij het vinden van sponsoren. Helaas is de skeelersport (nog) niet Olympisch en zijn er weinig of geen faciliteiten vanuit de bond. Met een handjevol sponsoren kan ik nu prima mijn sport beoefenen maar als ik in de toekomst wil meestrijden op wereldniveau dan is elk zetje in de rug meer dan welkom!

Bij de Zwarte Cross vinden ze dat jonge helden die besluiten he-le-maal voor hun sport te gaan, een extra steuntje in de rug verdienen. Zij geven zeven ambitieuze sporters uit het Oosten des lands een podium door tweewekelijks een blog op de website van de Zwarte Cross te plaatsen. Achterhoek Nieuws, uitgever van deze krant, ondersteunt dit initiatief en zet elke maand een van de sporters in de spotlights.

Kijk voor alle blogs op www.zwartecross.nl/talententuin

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo