Afbeelding

Column Oerend Smart - Special Olympics

Opinie

Een sporthal vol matjes en slaapzakken. In de hoek staat een been. Ik schrik en kijk nog een keer. Ja, ik zie het goed. Er staat een been naast een slaapplek. Op het matje ligt een jongen, hij krijgt me vriendelijk aan. Hij lacht wanneer ik zijn blik ontmoet. 'Die gaat 's avonds altijd uit', vertrouwt hij me toe. Een moment van ruim 25 jaar geleden, maar ik zal het niet snel vergeten. In Eindhoven vinden op dat moment de Nederlandse Studentenkampioenen plaats. Zelf doe ik mee bij het onderdeel zwemmen. Om mij heen allemaal studenten die hun eigen sport beoefenen. Wat een feest! De saamhorigheid is bijzonder. De feestjes in de diverse kroegen ook. De jongen met het ene been is gewoon één van ons. Studenten, sporters, levensgenieters.

Komend weekend zijn de Special Olympics in de Achterhoek. De Special Olympics kun je zien als de Olympische Spelen voor sporters met een verstandelijke beperking. Ik ben erbij. Ik kijk ernaar uit. Respect voor alle deelnemers, zoals ik respect heb voor iedereen die zijn dromen najaagt, ervoor gaat, zijn leven in het teken zet van dat ene doel. Maar meer nog omdat er zoveel mensen om me heen zijn die excuses hebben om iets niet te doen, niet te kunnen. En dan deze atleten: alle reden om iets niet te kunnen en zich daar niets van aantrekken. Juist kijken wat je wel kunt. En dat nóg beter willen doen. Je meten aan anderen, terwijl de nadruk ligt op samen sporten en plezier maken.

Jaren zwom ik tegen een dove zwemster. Zij was in het nadeel bij elke start, was immers afhankelijk van de starter die een signaal gaf met zijn arm nadat het startschot had geklonken. Ik hield mijn hoofd naar beneden en reageerde direct op het fluitje. Maar we waren aan elkaar gewaagd. En we hadden lol samen, voor en na de wedstrijd.

Komend weekend komen ruim 2000 sporters en 1000 begeleiders naar de Achterhoek. Zij beoefenen maar liefst 21 verschillende takken van sport, van atletiek tot zwemmen en van paardrijden tot handbal. Marveld Recreatie in Groenlo is drie dagen lang het Special Olympics Dorp, waar natuurlijk ook de Special Olympics vlam brandt.

Op vrijdagavond begint het met een echte openingsceremonie in het Graafschapstadion. Feestfabriek Alles Komt Goed BV, organisator van de Zwarte Cross, is hierbij betrokken. Dat moet dus wel een bijzonder feest worden! Geen idee wat we hier kunnen verwachten, naast optredens van Gerard Joling en een Achterhoeks Mannenkoor met 180 zangers! Gastheren zijn Erben Wennemars en Erik Hulzebosch.

De Special Olympics wordt mogelijk gemaakt door 1500 vrijwilligers samen met 500 studenten van het Graafschapcollege! En met de steun van de Achterhoekse gemeenten en het bedrijfsleven. Dat is waar we goed in zijn in de Achterhoek: Samen klaar staan voor een ander.

Ik kan niet wachten tot de Openingsceremonie begint. En ik hoop daar een glimp op te vangen van mijn neef Bjorn die vast loopt te stralen van oor tot oor. Hij komt in actie bij het judoën. Voor Bjorn en alle andere sporters, maar ook voor iedereen die ervoor zorgt dat dit mogelijk is: 'Veel plezier en zet hem op!'

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo