Afbeelding

Column Oerend Smart - Puur en ambachtelijk

Opinie

'Zelluf doen!' Kinderen vinden het heel gewoon. Uitproberen. Leren. Nieuwsgierig zijn. Ik herken dat heel erg. Ik wil ook graag van alles zelluf doen. Voor mij is het vaak iets eenmaligs. Gewoon gedaan hebben, afvinken en weer door naar het volgende. Het is leuk én het geeft me inzicht in het vakwerk van anderen. Soms omdat het veel moeilijker is dan het lijkt en een andere keer juist omdat het eigenlijk helemaal niet zo lastig is als gedacht.

Zo stonden vorig jaar ook in mijn tuin de moestuintjes van Albert Heijn, at ik innig in elkaar verstrengelde mini-worteltjes en staat de cavolo nero (zwarte kool) inmiddels welig te bloeien. Ik doe graag mee aan een kookworkshop en vind het ook leuk om zo af en toe te bloemschikken. Het is fijn om met mijn handen te werken én ik zie wat er nodig is om tot een resultaat te komen. Wat de waarde van veel producten en diensten voor mij aanzienlijk doet stijgen!
Meer en meer mensen willen weten waar hun spullen vandaan komen. Overal zie je tegenwoordig streekproductenmarkten en is er meer en meer aandacht voor ambachten. Zo is er zaterdag 28 april Hét Festival der Ambachten op landgoed de Zonnebloem in Brinkheurne bij Winterswijk. Daan de Leeuw en zijn vrouw Kris van Wijk timmeren flink aan de weg met een groep vakbekwame ambachtslieden die ze om zich heen hebben verzameld onder de naam The Green Circle. Tijdens het festival zijn er workshops waar je leert werken met vers hout, vilten, keramieken, smeden, beeldhouwen, manden vlechten en leer bewerken. Ook zijn er demonstraties en lezingen en heel veel kramen waar je kennis kunt maken met het ambacht van nu. Je kunt zelfs je oude gereedschap meenemen en laten slijpen.
Een ander mooi Achterhoeks initiatief rond ambachten is Around the corner. Tanja Abbas en Maresa Buijs maken pure ambachtelijke producten. Ook dit is een soort zelluf doen, maar dan samen. In co-creatie met ambachtsmensen en maatschappelijke organisaties. Zo beginnen de kussens met de Niejboerwol van schaapskudde 't Niejboer in Vorden en zuiver scheerwolvilt van Hollandfelt. Vervolgens zorgen cliënten van woonzorgcomplex Urtica de Vijfsprong in Vorden voor het wassen en kaarden, waarna er bij zorginstelling Estinea gebreid wordt. In de ruuf (een opbergsysteem gebaseerd op de traliebak waar het vee vroeger uit at) komen verschillende ambachten samen: de smid, de touwslager en de nettenboeter. Een echt Achterhoeks product met medewerking van Smederij Oldenhave in Vorden en Touwslagerij Steenbergen uit Gorssel.
Bij Workmate Company in Lichtenvoorde, Doetinchem en Harreveld worden zorg, leren en dagbesteding gecombineerd met ambachtelijk vakwerk. Cliënten mogen hier ook zelluf doen. Van robuuste eettafels van hout en staal tot moderne etaleerschalen van aardewerk. Neem maar eens een kijkje in de winkel. En wanneer je ernaar vraagt gunnen ze je graag een kijkje in de verschillende werkplaatsen.

Nu ik het erover heb ga ik weer eens bedenken wat ik zelf nog graag wil doen. Het letter hakken in steen bij grafisch beeldhouwer Henk Welling in Ulft staat al een tijd op mijn wensenlijstje. Of toch een week lang leer bewerken of smeden tijdens de Oerkracht vakantieweek in augustus?

Linda Commandeur

Foto: Berthil van Wieren

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo