Afbeelding

Column Oerend Smart - Bedrijvig Varsseveld

Opinie

Sinds enkele maanden rijdt buslijn 74 tussen Doetinchem en Enschede een iets andere route. De lijn gaat nu ook via het treinstation van Varsseveld. Dat is niet alleen handig (zo heb je aansluiting op de trein naar Winterswijk), maar ook leuk: vanuit de bus zie je meer van Varsseveld dan voorheen. Als busreiziger pik je een deel van industrieterrein de Hofskamp mee, waardoor je langs topbedrijven als Van Raam en Kramp komt. Voor wie het nog niet wist: Van Raam maakt aangepaste en speciale fietsen (denk aan tandems en rolstoelfietsen), terwijl Kramp een van Europa's grootste technische groothandels is voor de landbouw, tuin- en parkbranche en grondverzetsector.

Toen ik laatst in de bus weer langs Van Raam en Kramp kwam, zag ik in het voorbijgaan enkele bedrijven die ik niet meteen kon thuisbrengen. Zo viel mijn oog op de gebouwen van Contour en Queens. Waar zouden die firma's voor staan? In Enschede aangekomen zocht ik het op – en zoals zo vaak stond ik ervan te kijken wat voor bijzondere bedrijven er achter simpele namen schuilgaan. Het kantoor van Contour bleek van Contour Advanced Systems te zijn, een innovatieve onderneming die bijvoorbeeld mobiele laboratoria en datacentra voor overheden bouwt. Queens is een leverancier van verse diepvriesvis, van pangafilet tot ovenvis met dille en bieslook. Wie inzoomt op de Google Maps-site van Varsseveld, ziet nog veel meer verborgen kampioenen tevoorschijn komen. Neem 247TailorSteel, Lentink en VSMI – ze doen allemaal aan hightech metaalbewerking en zijn in hun tak van sport een begrip in binnen- en buitenland. Svedex maakt binnendeuren en binnendeurkozijnen, Waterkracht is gespecialiseerd in hogedrukreinigers en reinigingsmachines en Kupan verzorgt de complete sanitaire inrichting van onder meer scholen, ziekenhuizen en horecabedrijven. En ooit geweten dat er in veel treinen een Varsseveldse innovatie is verwerkt? Dankzij een gepatenteerd gietproces is de firma KROV een topper in het gieten van brandwerende en stootvaste randen die bijvoorbeeld zijn aangebracht op tafeltjes en rugleuningen voor treinstoelen.

Zo kan ik gerust nog even doorgaan. De lijst met verrassende Varsseveldse bedrijven is lang. En dan te bedenken dat het dorp tussen Doetinchem en Aalten niet meer dan 6000 inwoners telt. Hoe zou het komen dat Varsseveld zo bedrijvig is? Ongetwijfeld spelen ondernemer- en vakmanschap een rol, net zoals de Achterhoekse aanpakmentaliteit en een gemeente die bedrijven de ruimte biedt. Maar ook de gunstige locatie van Varsseveld moeten we niet onderschatten. Industrieterrein de Hofskamp is gelegen aan de A18 en N18, waardoor het bedrijfsverkeer snel in de rest van het land en Duitsland zit. Ook ov-reizigers worden op hun wenken bediend. Want dankzij de aangepaste route van buslijn 74 is Varsseveld nu nog beter bereikbaar – zelfs voor iemand zonder rijbewijs als ik.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo