Afbeelding

Uut 't Wald - Bunder

Opinie

Als in de Achterhoek wordt gezegd dat een boer achttien bunder land heeft, weet bijna iedereen wat daarmee wordt bedoeld. Een bunder is immers gelijk aan een hectare. Ofwel 10.000 vierkante meter.

Bijna niemand weet, dat het begrip bunder officieel al meer dan tachtig jaar niet meer bestaat. En dat de grootte van een bunder niet altijd zo duidelijk vast lag. Voor 1800 was die van streek tot streek verschillend. En dat verschil kon zomaar een paar honderd vierkante meter zijn. Pas met de invoering van het metriek stelsel in 1816 werd een bunder precies 10.000 vierkante meter. In 1937 werd dat officieel een hectare, maar in de Achterhoek kennen we het woord bunder dus nog steeds.

Maar bijna niemand kan zeggen wat een scheppel is. Gelukkig maar, want er zou zomaar ruzie over kunnen ontstaan. Want is een scheppel nu tien, veertien of 25 are? Ook dat was vroeger verschillend. Van dorp tot dorp zelfs. En dat geldt ook voor de roede. Of roej, zoals ze in de Achterhoek ook wel zeggen. Volgens de meeste woordenboeken is dat één are, ofwel duizend vierkante meter). Maar volgens het WALD (het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse dialecten) kun je er ook 1400 vierkante meter mee bedoelen.

Duizelt het u al? Laat ik het dan maar niet meer hebben over al die andere oude oppervlaktematen uit onze streektaal. Want laten we eerlijk zijn, wat heb je er aan om te weten hoe groot een spinshook, margen, mud of molderszaod is?

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo