Afbeelding

Column Oerend Smart - Markante kroeg(bazen)

Opinie

'Is deze parkeerplaats alleen voor busjes, ofzo?' Met die vraag stapt een bezoeker ons kantoor binnen. En inderdaad het lijkt er wel op. Sinds een paar maanden zijn de parkeerplekken 's morgens al vroeg ingenomen door vele busjes. Op dat moment staat het vol met installatiemonteurs, timmermannen, stukadoors en vloerenleggers. Er wordt hard gewerkt bij de buren. En niet voor niets!

Onze buurman is het iconische café De Koppelpaarden in Lichtenvoorde. Dé plek waar menigeen dansles heeft gehad, zijn eerste zoen kreeg, naar bandjes kwam kijken of rustig een pilsje dronk aan de tap. En bijna leek het erop dat De Koppelpaarden de deuren zou sluiten. Geen opvolging. Totdat een groep Lichtenvoordse zakenmannen bedacht dat dat toch echt niet mocht gebeuren! Met zeven ondernemers sloegen zij de handen ineen. En nu na maanden werk is het bijna zover: de opening van het totaal vernieuwde Hotel Restaurant De Koppelpaarden. De sollicitatieprocedure is inmiddels in volle gang. En als we Facebook mogen geloven is het aantal reacties enorm. Maar wat wil je ook: deze plek met veel historie lééft in de harten van mensen. Heel Lichtenvoorde wil dat dit een succes wordt.

En dit zien we op meer plekken in de Achterhoek. Want lijdzaam toekijken wanneer bijzondere plekken waar vele herinneringen zijn gemaakt dichtgaan omdat er geen nieuwe uitbater is, dat doen we niet! In mijn jeugdjaren kwam ik regelmatig bij de Exelse Molen in, uiteraard, Exel. Als klein meisje ging ik mee met mijn moeder als ze daar moest klootschieten, zelf stond ik op het podium tijdens de kerstvoorstellingen, éénmaal zelfs als Maria. En later was het startpunt voor bijvoorbeeld wandeltochten of de wielerronde van Exel. In de kleine gemeenschap nam (en neemt) de Exelse Molen een belangrijke rol in. Een punt van ontmoeting en de plek waar vele verenigingen hun activiteiten houden.

Een groep Exelnaren heeft stichting De Mölle opgericht en certificaten uitgegeven die ervoor zorgen dat iedereen aandeelhouder wordt van de dorpskroeg en dorpshuisvoorziening. Deze geven recht op een bescheiden dividend en zeggenschap. Maar belangrijker nog: doordat het café van iedereen is, is de betrokkenheid groot. Dit zorgt voor veel meer dan het behouden van het gebouw en de voorzieningen. Het terras en de tap zitten weer vol. Het middelpunt van het dorp blijft een plek van ontmoeting en zorgt voor reuring.

En we zien het op meer plaatsen: Overkamp in Vragender is overgenomen door vier ondernemers om het populaire dorpscafé te behouden. En tussen Groenlo en Beltrum staat strak aan het fietspad een klein café met sportvelden: café Halfweg. Toen Jan Groot Zevert (beter bekend als Jan Halfweg) ermee stopte, bleek het lastig een commerciële exploitant te vinden en is de Stichting Halfweg in het leven geroepen om de locatie voor de gemeenschap te behouden. Het markante gebouw van café Rustoord in Rietmolen (ja, die met die prachtige ouderwetse veranda voor de deur) is alleen open op afspraak of bij speciale gelegenheden. En ook Café Marktzicht in Hengelo is overgenomen door een groep voetbalvrienden.

Op al deze plekken leeft de geschiedenis voort en is het nu weer mogelijk om nieuwe herinneringen te maken. Met dank aan de enthousiaste ondernemers met hart voor hun omgeving én de vele vrijwilligers die zorgen dat hun kroeg blijft bestaan. Daar drinken we op. Proost!

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant