Afbeelding

Column Oerend Smart - Westfalenmetropool

Opinie

Vanuit de Achterhoek sta je binnen twee uur met een beker Glühwein op de kerstmarkt in Münster. Zeker als het donker wordt, hangt er in de Duitse stad een bijzondere sfeer. Verspreid over vijf locaties in het centrum steken de houten huisjes mooi af tegen het fraai belichte historische decor. Door de mix van geuren, kleuren en lichtjes kom je vanzelf in kerststemming, of je nu wilt of niet. Geen wonder dat het er een drukte van belang is: elk jaar trekt de kerstmarkt van Münster zo'n één miljoen bezoekers, onder wie een hoop Nederlanders.

Maar ook buiten de adventstijd is een bezoek aan Münster meer dan de moeite waard. Met de Vrede van Münster (1648) en haar katholieke traditie beschikt de Westfaalse stad over een rijk verleden. Kunst- en cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in het LWL-Museum für Kunst und Kultur, het Picasso-Museum en het Theater im Pumpenhaus. Naar een goed restaurant – van authentiek Duits tot hoogwaardig Italiaans – hoef je nooit lang te zoeken. En voor shoppers is Münster een eldorado. Dat geldt niet alleen voor fans van mode en design, maar ook voor kinderen. Neem Kinderkaufhaus MuKK: met drie verdiepingen is het één van de grootste speelgoedwinkels van Duitsland. Er is zelfs een balie waar je kapot speelgoed ter reparatie kunt afgeven.

Het valt bijna elke bezoeker van buiten op: de binnenstad van Münster ziet er prachtig uit. Na de Tweede Wereldoorlog brachten inwoners het centrum, waarvan negentig procent in de as werd gelegd, eigenhandig in oorspronkelijke staat terug. De Dom, de kerken en de koopmanshuizen rond de Prinzipalmarkt… het zijn stuk voor stuk historische reconstructies. Vanouds maakt de bevolking zich druk om ogenschijnlijke details, zoals de kleur van de stenen, stijlvolle buitenreclame en ingetogen straatverlichting. Door die toewijding en hang naar het verleden zijn de stad een hoop 'bouwzonden' (zoals lelijke architectuur en kleurloze winkelcentra) bespaard gebleven.

Münster benadert het ideaal van de perfecte stad. De meeste inwoners vinden dat ook en zijn trots op hun 'Westfalenmetropool'. Desondanks is er kritiek, vooral uit de creatieve hoek. Münster zou te aangeharkt zijn, een stad zonder contrasten. Als er niet zoveel studenten zouden wonen, stellen critici, zou Münster helemaal indutten. Of zoals de plaatselijke theaterdirecteur het eens in een interview zei: 'Het enige waar de Münsteraners nog niets op hebben gevonden is de vislucht op de Domplatz. Die blijft nog drie of vier uur hangen nadat de viskramen weg zijn'. Maar wie zich op datzelfde plein wil opfrissen, kan wél terecht in Duitslands mooiste ondergrondse openbare toilet. Tien jaar geleden heeft een kunstenaar de wc opgefleurd met keramiek, schilderijen en twee kroonluchters. Zelfs het kleinste kamertje van Münster straalt klasse en kwaliteit uit.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo