Afbeelding

Column Oerend Smart - Schenk eens wat aandacht

Opinie

Een pot thee en een paar kopjes. Daarmee stond ik een tijd geleden op een duurzaamheidsbeurs. De organisatoren wilden laten zien én ervaren dat duurzaamheid vooral ook leuk, mooi en makkelijk kan zijn. En daar stond ik dan met mijn thee, tussen de zonnepanelen. Want duurzaamheid gaat voor mij heel erg over ontmoeten, er zijn voor elkaar. In mijn stand schonk ik aandacht. En dat is haast bijzonder in deze tijd van (digitale) snelheid en hectiek.

Dat blijkt wanneer ik in gesprek ben met een bezoeker. Na een tijdje hoor ik een geïrriteerde zucht achter me. Er staat een mevrouw heen en weer te wippen van haar ene been op het andere. Weer klinkt er een harde 'hhhhhhh'. Wanneer ik omkijk roept ze direct: 'Ik sta hier al tien minuten te wachten!' 'Ik geef aandacht, mevrouw, en dat is nu voor deze meneer hier.' De man voor me verontschuldigt zich en zegt dat zij wel mag. Vreemd: hij excuseert zich omdat ik tijd aan hem besteed. We nemen afscheid en ik ga met de gepikeerde dame in gesprek. Na een paar minuten is ze blij en verbaasd dat ik niets kom brengen, maar gewoon even luister. Het wordt een mooi gesprek, terwijl er andere mensen staan te wachten. Die dag krijg ik omhelzingen, zoenen en een dame heeft tranen in haar ogen omdat ik heel even echt aandacht geef.

Afgelopen week organiseerde ik samen met stichting DOEN een avond voor initiatiefnemers van nieuwe ontmoetingsplekken in de Achterhoek. Ik ben onder de indruk van het aantal plekken dat zich aanmeldt. In een tijd waarin alles via internet lijkt te (moeten) gaan, ontstaan er steeds meer initiatieven van mensen die anderen willen ontmoeten. Van koffie en thee drinken in de Waareise in Zieuwent tot een jeugdcafé in Ruurlo.

Mariella Miraglia van Muna Mani in Aalten vertelt: 'Ik heb een winkel, maar veel meer ben ik een plek waar mensen komen voor een praatje. Waar er naar ze geluisterd wordt.' Zo groeide Muna Mani de afgelopen jaren uit van een commerciële onderneming tot een sociaal maatschappelijk creatief project. Sinds juni zit ze in een groter pand, het voormalig postkantoor in Aalten, waar meer ruimte is voor ontmoeting. Mogelijk met behulp van de Leegstandswet.

'Gewoon normaal doen' dat is aandacht schenken. En dat is ook de slogan van bakwinkel Gaabs/Stichting Komt voor de Bakker uit Doetinchem. Gezien worden, zijn wie je bent en persoonlijke aandacht zijn de kernwaarden bij deze dagopvang voor jongeren van 16 tot 25 jaar. En dat gewoon doen hele ongewone dingen tot gevolg heeft zien we bij VanSTREEK in Winterswijk. Op 1 december opent in de Notaristuin een plek met twintig lokale ondernemers in één winkel, een restaurant met (hobby)koks die hun eigen avond organiseren, een streekmarkt en een workshopruimte.

Ontmoeten. Niets moeilijks aan, het kost alleen aandacht en tijd. En ja, tijd kost ook geld. Aan ideeën ontbreekt het niet, aan deelnemers vaak ook niet. Maar bij alle initiatieven is er geld nodig. Voor het huren van ruimtes, het verbouwen van oude leegstaande scholen, het inhuren van professionele krachten, het belonen van vrijwilligers.

Aan wie geeft u vandaag een beetje extra aandacht?

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo