Afbeelding

Column Oerend Smart - Slachtvisite en preuveri-j

Opinie

Toen ik nog een klein meisje was kwam mijn vader een keer thuis met twee konijnen. Nadat ik ze even geaaid had, verdween hij ermee in de schuur. Net als Youp van 't Hek's Flappie lagen ze niet lang daarna op ons bord. En wanneer mijn ouders een half varken of een kwart koe kochten ging ik graag mee naar de slager of de boer. Natuurlijk vond ik dat zielig, maar het was ook gewoon eten. Vlees kwam nou eenmaal van een dier, dat daarvoor geslacht moest worden.

Tegenwoordig kopen we ons vlees bij de supermarkt of een slager. Waar het vandaan komt en hoe het dier heeft geleefd? Daar weten we maar bar weinig vanaf. En wellicht wil je dat ook niet weten. Ik wel. Ik ben nieuwsgierig. En ben me steeds bewuster dat ik eigenlijk niet weet wat ik eet, hoe een dier geleefd heeft, wat het gegeten heeft. En juist daarvoor zie ik steeds meer mooie Achterhoekse initiatieven.

De familie Ruesink organiseert al een paar jaar de Farm&Country Fair in Aalten. Om mensen in contact te brengen met de boer, om te laten zien wat er gebeurt in de stal en op het land. Dochter Suzanne reist de hele wereld over om kennis uit te wisselen met jonge boeren van over de hele wereld (momenteel zit ze in China voor een Europees uitwisselingsproject). Ze deelt haar verhaal bij De Wereld Draait Door en het Lagerhuis. Steeds weer heeft ze te maken met onwetendheid. En onlangs vertelde ze me: 'Eerst ben ik de boer die slecht voor zijn dieren zorgt en wanneer ik vertel wat we werkelijk doen, ben ik opeens een voorbeeld.' Tegenwoordig stelt de familie Ruesink haar bedrijf open. Laten zien wat je doet.

Dat doet ook Inge Vleemingh van De goedgevulde - spaarvarkens in Halle. Op haar Facebookpagina vertelt ze: 'Ooit werd het varken in tijden van overvloed 'gevuld', als spaarpot. Wanneer de voorraden minder werden, richting de winter, werd er geslacht. Op het platteland én in de stad. Elke buurt had een varken dat met overgebleven producten werd gevoerd.' Inge organiseerde onlangs samen met chefkok Estée Stooker (o.a. 24Kitchen en winnaar van Masterchef) een proeverij van varkentje Babs, die haar hele leven buiten heeft geleefd op de boerderij. Ze is gevoerd met restproducten als groente, brood en zuivel van supermarkten en bakkerijen in de regio. Hiermee willen Inge en Estee laten zien dat het varken onderdeel van een duurzame kringloop kan zijn en heerlijk vlees oplevert.

En ligt het aan mij of is de traditionele slachtvisite bezig met een revival? Overal om me heen zie ik in oktober en november evenementen voorbij komen. Op 15 november kun je terecht bij Erve Brooks in Gelselaar. Je proeft hier bijvoorbeeld balkenbrij, zwoerdrolletjes en pannenkoeken met schroam. Ook Stefan Hanstede en Els Hegger van De Mobiele Boer uit Vorden organiseren op 18 november een slachtvisite om mensen kennis te laten maken met de minder bekende delen van het varken. Zij hebben het afgelopen jaar twee varkens laten opgroeien met onder andere echte Achterhoekse eikeltjes, beukennootjes en kastanjes. Echt, puur, met aandacht. Dat moet wel lekker smaken toch?

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant