Afbeelding

Column Oerend Smart - Verborgen kampioenen

Opinie

Kent u dat gevoel van heimelijke trots? Dat u op vakantie bij een snackbar een Aviko-vlag ziet wapperen en denkt: die friet komt toch maar mooi bij ons uit de buurt (in dit geval uit Steenderen)! Maar bij veel producten beseffen we ons niet eens dat ze van Achterhoekse makelij zijn. De kans is bijvoorbeeld groot dat u uw oprit of terras veegt met een bezem waaraan een Luva-borstel uit Aalten zit. En wist u dat in bijna alle Nederlandse woningen een cv-ketel hangt waarvan de behuizing is gemaakt door Lentink Metaalwaren in Varsseveld? Ook leuk om te weten: Bolletje-beschuiten, Hema-broodjes en Dr. Oetker-pizza's worden gebakken op een productielijn van de Kaak Groep uit Terborg.

De Achterhoek heeft veel van dit soort 'verborgen kampioenen'. Het zijn ondernemingen die bij het grote publiek relatief onbekend zijn, maar wereldberoemd in de markt waarin ze opereren. Meestal zijn het middelgrote familiebedrijven met een lange historie, werkend vanuit een onopvallend gebouw op een industrieterrein aan de rand van een stad of dorp. Maar dat maakt hun trouwe klanten niets uit: ze komen af op de kwaliteit en specifieke knowhow van de betreffende firma. In de rest van de wereld vind je nu eenmaal niet zo veel producenten van – om maar eens wat te noemen – mechanieken voor snaarinstrumenten (Gebr. van Gent uit Ulft), schokdempers voor de auto- en motorsport (Reiger Suspension uit Hengelo) en handmatige trek- en hijslieren (Gebuwin uit Winterswijk). Verborgen kampioenen zijn toppers in hun branche en uitermate innovatief en klantgericht. Juist omdat ze zo gespecialiseerd zijn, hebben ze afnemers van over de hele wereld. Dat de consument de bedrijven meestal niet kent, ligt aan hetgeen ze maken: het zijn vaak productiemiddelen, halffabricaten of onderdelen van een ander product. Het is een beetje zoals met 'Intel Inside': voor computers zijn Intel-chips cruciaal, maar je ziet ze niet.

Veel verborgen kampioenen blijven het liefst verborgen, zodat ze in alle rust kunnen werken. Die rust is ze natuurlijk van harte gegund, maar ik vind dat we de heimelijke helden van de Achterhoek best wat meer in het zonnetje mogen zetten. Dat is ook in hun eigen belang, want menig verborgen kampioen heeft vacatures voor goed opgeleid personeel, of het nu gaat om werkvoorbereiders, procesoperators of storingsmonteurs. Laten we daarom de Achterhoekse verborgen kampioenen verder in kaart brengen, met ze in gesprek gaan en ondersteunen waar het kan. Ik ga in elk geval verder op zoek naar 'Achterhoek Inside'. En ik weet nu al dat ik daarbij weer een hoop verrassingen zal tegenkomen. Zo stuitte ik laatst op touwfabriek Helmes-Wellink uit Doetinchem, een wereldspeler op het gebied van touw voor theezakjes. Nooit geweten – en dat terwijl ik toch elke dag thee drink.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant