Afbeelding

Column Oerend Smart - Veiligheid voorop

Opinie

Vorige week maandag liep ik door Hengelo en zag ik langs de weg iets kleins in brand staan. Een groepje omstanders keek met interesse toe. Toen ik vlakbij was, merkte ik dat er gelukkig niets aan de hand was. Het vuurtje was aangestoken in het kader van een training brandveiligheid en de instructeur liet zien hoe je het moest blussen. Door dit voorval realiseerde ik me weer hoe belangrijk het is alert te zijn op brandgevaar. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

In de gauwigheid kon ik niet zien welke organisatie de brandveiligheidstraining verzorgde. Maar feit is dat er in de Achterhoek een hoop bedrijven actief zijn in de veiligheidsbranche. Neem Beele Engineering uit Aalten, producent van afdichtingssystemen waarmee de verspreiding van brand, rook, water en gas in kabels en buizen wordt voorkomen. In Aalten verrijst nu zelfs een groot kennis- en trainingscentrum voor afdichtingstechnologie ('Sealing Valley'). Beele Engineering is een echte wereldspeler. Niet voor niets heeft Facebook bij de bouw van een nieuwe datacenter in Ierland gekozen voor de veiligheidssystemen van het bedrijf. Fairbanks Nijhuis is ook een begrip in de veiligheidssector. De onderneming uit Winterswijk levert niet alleen pompen en pompsystemen, maar ook brandbluspompsets – en dat wereldwijd. In Dinxperlo vinden we T-ISS, een firma die zich heeft toegelegd op veiligheidsproducten voor de maritieme industrie. Denk aan reflecterende tapes, vluchtwegaanduidingen voor cruiseschepen en beschermingsmiddelen voor boorplatformpersoneel.

In onze risicomaatschappij hechten we veel waarde aan beveiliging. Technologiebedrijf Nedap uit Groenlo speelt daar al jaren op in. Nedaps slimme systemen en platforms, bijvoorbeeld op het gebied van inbraak- en diefstalpreventie, kom je overal tegen. Ensura Solutions uit Ulft is eveneens een kei in beveiligingstechnologie, zoals digitale camerabewaking en contactloze toegangscontrole. Ook in Neede wordt veiligheid met hoofdletters geschreven. Daar zit Tragter Groep, een specialist in onder meer brandbeveiliging, noodverlichtingen en veiligheidskeuringen. En als er een bouwproject, voetbalwedstrijd of evenement beveiligd moet worden, dan is Globe Security uit Zelhem van de partij. Het bedrijf heeft veel personeel, van mobiele surveillanten tot beroepsverkeersregelaars, en biedt in zijn eigen opleidingscentrum allerlei trainingen en cursussen rond het thema veiligheid aan.

Ten slotte vinden we in de regio meerdere ondernemingen die hun steentje bijdragen aan veiligheid op de werkvloer. Zo ontwerpt, levert en installeert Innclose uit Aalten innovatieve behuizingen en omhulsels voor cleanrooms, laboratoria en operatiekamers. Voor zulke ruimtes maakt Metaflex Doors Europe, die ook in Aalten is gevestigd, hoogwaardige deuren. En wie legionella wil voorkomen, moet PB International – producent van legionellafilters uit Zelhem – eens bellen. Dankzij de filters van het bedrijf is het mogelijk dat we op locaties die niet dagelijks worden gebruikt veilig kunnen douchen. Een geruststellend idee: in de Achterhoek staat veiligheid voorop.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo