Het Oortjeshuis ging op reis; (vlnr) 
Marlies Meenks, Marloes Ribbers, Kelly Cattier. Foto: PR
Het Oortjeshuis ging op reis; (vlnr) Marlies Meenks, Marloes Ribbers, Kelly Cattier. Foto: PR

Bijzondere start nieuwe schooljaar Sint Jozef

Onderwijs

RIETMOLEN - Voor de leerlingen, ouders en docenten van basisschool Sint Jozef in Rietmolen begon het schooljaar op een bijzondere wijze met de komst van een educatief kunstwerk Het Oortjeshuis van Marlies Meenks uit Vorden.

“Elk schooljaar starten we op een speciale manier. Een nieuw begin vol inspiratie voor leerlingen, ouders en docenten, gekoppeld aan ons jaarplan”, zegt Marloes Ribbers, directrice van de Rietmolense basisschool. “Nu kwam Het Oortjeshuis in beeld en dit is goed toepasbaar voor de gouden weken en de slogan van dit schooljaar “Maak de wereld mooier met jouw talent!” Hiermee maken we de koppeling tussen talentontwikkeling en burgerschap, competenties die onze leerlingen nodig hebben om gelukkig en succesvol zijn in de sterk veranderde wereld. Het voelt als een klein stukje Efteling wat nu in Rietmolen staat en meteen voor veel verwondering en nieuwsgierigheid zorgt.”

Meenks vult aan: “Vanuit mijn 4-jarige hbo-opleiding docent Beeldende kunst en Vormgeving ArtEZ in Arnhem werk ik aan verschillende kunstprojecten. Het is een opleiding tot artist-educator, dit betekent dat ik educatie combineer met kunst in de breedste zin van het woord. Het voelt heel bijzonder om daadwerkelijk te starten in het basisonderwijs met dit educatieve kunstwerk Het Oortjeshuis.”
Meenks legt uit: “Het is de bedoeling van Het Oortjeshuis om de leerlingen en docenten mee te nemen in een nieuwe eigen wereld vol oren. Vragen die opkomen zijn: Wat wordt er gehoord tussen de regels door? Wat wordt wel of niet gezegd of gehoord? Voelt een kind zich gehoord en laat een kind van zich horen? Daarnaast kan er door middel van verschillende oefeningen meer bewustwording komen op het vlak van eigen handelen, samenwerken en communicatie. Het is van belang in de hedendaagse ontwikkelingen dat er oog is voor veiligheid, je stem laten horen, luisteren naar anderen, er mogen zijn en veilig voelen. Werken aan een andere manier van educatie, kunst en persoonlijke ontwikkeling tegelijk.”
Het Oortjeshuis is een onderdeel van een groter project waar Marlies Meenks nog mee bezig is, betreffende meerdere thema-Kunsthuizen.
Het Oortjeshuis verblijft ongeveer drie maanden per school en is bedoeld voor een reis van school naar school of andere organisaties.
Voor meer informatie: Marlies Meenks, tel. 06-21607227.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant