Bij het Nationaal Monument Westerbork werden twee minuten stilte gehouden en door de leerlingen van beide scholen bloemstukken gelegd. Foto: PR

Bij het Nationaal Monument Westerbork werden twee minuten stilte gehouden en door de leerlingen van beide scholen bloemstukken gelegd. Foto: PR 

Scholieren Kerst Zwart en Willibrordus bezoeken Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Onderwijs

RUURLO – “Om ervoor te zorgen dat de lessen die we uit het verleden hebben getrokken levend blijven voor de jonge generatie. Opdat de wreedheden, zoals die van de Tweede Wereldoorlog definitief tot het verleden behoren en we kunnen bijdragen aan moreel weerbare jongeren.” Met deze woorden omschrijft bestuurslid Jodie Ras het doel van de Ruurlose Stichting Westerbork Scholenproject.

Daarom organiseert en financiert de stichting in samenwerking met de basisscholen in Ruurlo en Mariënvelde al 22 jaar een aantal educatieve activiteiten. Zo zorgen zij er samen voor dat alle leerlingen uit de hoogste groepen van de vijf basisscholen meer leren over de Tweede Wereldoorlog van het gewone lesprogramma hen voorschrijft. De scholieren krijgen onder andere les van een gastspreker met een bijzondere link naar de Tweede Wereldoorlog die uit eerste hand vertelt over hoe de oorlog zijn of haar leven getekend heeft. Daarnaast vindt een bezoek aan de synagoge en de moskee in Lochem plaats waarbij de leerlingen leren hoe aan verschillende geloofstradities vorm wordt gegeven. Tot slot gaan de scholieren een dag op excursie naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zoals ook vorige week dinsdag 23 mei.
Om acht uur ‘s ochtends vertrok vanaf sporthal ‘t Rikkenhage de bus met leerlingen en leerkrachten van de Kerst Zwart school en Daltonschool Willibrordus naar Hooghalen waar na aankomst bij het Herinneringscentrum eerst een film werd getoond met uitleg over de Jodenvervolging. Op begrijpelijke wijze werd niet alleen verteld over het Ruurlose gezin Spanjar dat aan de Domineesteeg had gewoond, maar ook hoe voor de vele Joden, Sinti en Roma in Nederland de oorlog grote gevolgen had. De scholieren luisterden aandachtig naar hoe uitsluiting en discriminatie tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de verschrikkingen leidde die de oorlog zo vreselijk maakte. Na deze film kregen de scholieren een educatieve opdracht in het museum met tentoonstelling, waar meer informatie was te vinden over hoe de Holocaust in zijn werk ging.

Twee minuten stilte
Na een korte lunchpauze en een flinke wandeling kwam de groep ’s middags op het kampterrein aan. Daar vertelde dezelfde gids over hoe het leven er op die plek tijdens de oorlog had uitgezien. Hoe het een doorgangsplek was waar Joden, Sinti, Roma, en zij gedeporteerd werden naar plekken waar hen een grimmig lot te wachten stond. Na de rondleiding werd bij het Nationaal Monument Westerbork dat uit kapotte, gebogen rails bestaat, twee minuten stilte gehouden en zijn door de leerlingen van beide scholen bloemstukken gelegd uit respect voor de slachtoffers.

Verdraagzaamheid
Met de reis naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork sluiten deze scholieren hun jaarlijkse programma van het scholenproject af waarbij de oproep tot respect en verdraagzaamheid centraal staat. “Een programma dat hoopt bij te dragen aan een menswaardige samenleving door juist onze kinderen kennis over het verleden bij te brengen”, zo benadrukt Jodie Ras. “In juni en september organiseren we nog onze jaarlijkse actiedagen bij De Wilghenhoeve en in de Dorpskerk, zodat dit belangrijke project ook volgend jaar weer gefinancierd kan worden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant