Tot spijt van VVN Berkelland is toch weer een aantal fietsen afgekeurd tijdens de jaarlijkse controle. Foto: PR.

Tot spijt van VVN Berkelland is toch weer een aantal fietsen afgekeurd tijdens de jaarlijkse controle. Foto: PR.

Er zit van alles los bij fietsen van Ruurlose basisscholieren

Onderwijs

RUURLO - Bij de jaarlijkse verlichtingscontrole van Veilig Verkeer Nederland afdeling Berkelland op de Ruurlose basisscholen is ook dit jaar weer een aantal fietsen afgekeurd. Dat waren er 37. En dat hadden er vorige week nog meer kunnen zijn, ware het niet dat Mark Fokkink Tweewielers veel kleine spoedreparaties uitvoerde en daarmee afkeuring voorkwam. Er zat van alles los en veel lichten deden het niet. De opkomst was iets hoger dan vorig jaar.

“Natuurlijk zijn we van Veilig Verkeer Nederland blij dat we ook dit jaar weer de fietsen hebben mogen controleren. Gelukkig hebben we kunnen constateren dat de kwaliteit van de getoonde fietsen beduidend beter was dan afgelopen jaar. Toch viel het ons op dat er dit jaar toch nog een groot aantal fietsen bij was zonder bel of een die het niet deed. Wat ook steeds meer voorkomt is dat bij veel fietsen de reflectie in de banden ontbreekt”, zegt Peter Gort namens VVN Berkelland. Deze reflectie moeten dan worden vervangen door twee reflectoren per wiel, zodat de kinderen niet alleen van de voor- en achterzijde zichtbaar zijn maar ook van de zijkant. Maar  deze ontbreken of er zit er maar één in.

Iets los
Peter Gort: “Verder zit er regelmatig iets los aan de fiets, denk daarbij aan zadel, stuur, lamp, handvatten of een kettingkast. Er was zelfs een fiets waar geen rem op zat.... Voor ouders/verzorgers is het een kleine moeite om dit regelmatig te controleren en vast te zetten. Dat draagt zeker bij aan de veiligheid van het kind op de weg.”
Opvallend was ook dit jaar dat verlichtingsproblemen bijna altijd werden veroorzaakt door lege batterijen. “Gelukkig had de fietsenmaker een hele doos batterijen meegenomen. Hij heeft er heel wat gratis vervangen door nieuwe. Onze vraag aan de ouders is dan ook om regelmatig de kwaliteit van de batterij te controleren, zodat uw kind goed zichtbaar blijft. We konden gelukkig wel zien dat menig vader, moeder en/of verzorger toch nog aandacht besteedt aan de fiets van hun kind, en daar doen we het uiteindelijk voor. Ik hoop dan ook dat het niet bij één keer blijft maar dat men dat ook de komende maanden regelmatig controleert. We willen toch allemaal dat kinderen veilig de straat op gaan. Ik hoop ook dat u als school de komende maanden nogmaals aandacht wil vragen voor de status van de fiets en zijn verlichting”, aldus Peter Gort.

Cijfers
Hieronder de cijfers per school: Willibrordus 18 afkeuringen; Kerst Zwart 10 afkeuringen; De Driesprong 4 afkeuringen; WonderWijs 5 afkeuringen.
Dit jaar hebben 250 kinderen hun fiets laten controleren. De cijfers van vorige jaren: 2021-240; 2019-285; 2018-380; 2017-425; 2016-607; 2015-436; 2014-490; 20130-505; 2012-590; 2011-632; 2010-539; 2009-585.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo