Henk Nijhof en Irma Brandwacht zijn blij dat de Ruurlose verenigingen weer een beroep op de EHBO doen. Foto: Jan Hendriksen

Henk Nijhof en Irma Brandwacht zijn blij dat de Ruurlose verenigingen weer een beroep op de EHBO doen. Foto: Jan Hendriksen

EHBO Ruurlo hoopt met AED- en basiscursussen op versterking

Onderwijs

‘Wauw, de verenigingen zijn ons gelukkig niet vergeten’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - De recente kreet op Facebook was veelzeggend en ‘straalde’ van blijheid: ‘Wauw, de Ruurlose verenigingen zijn de EHBO Ruurlo niet vergeten’. Hierbij werd gedoeld op het feit dat er na twee coronajaren weer evenementen en activiteiten in Ruurlo worden georganiseerd waarbij de ‘hulp’ en ‘aanwezigheid’ van gediplomeerde leden/vrijwilligers van EHBO Ruurlo op prijs wordt gesteld of zelfs vereist is.

Die blijheid wordt enigszins getemperd als we met voorzitter Henk Nijhof en penningmeester Irma Brandwacht van EHBO Ruurlo spreken over het aantal gediplomeerde leden/vrijwilligers van de plaatselijke Eerste Hulp Bij Ongelukken afdeling, die al die georganiseerde evenementen/activiteiten in de komende periode moeten gaan ‘bemensen’.
Henk Nijhof: “Met momenteel 34 gediplomeerde leden kunnen we het net rond krijgen met alle evenementen en activiteiten die er in Ruurlo de komende maanden op de agenda prijken. Zoals de diverse gymnastiekwedstrijden van RGV, het schoolvoetbaltoernooi en Karel Stegeman Toernooi van VV Ruurlo, de Trekkertrek wedstrijden van Buurtvereniging De Brouwershoek, de Avondwandelvierdaagse van Jong Gelre, de verschillende buurtfeesten, Reurlse Zomerdagen, de Septemberfeesten, de Motorclub Ruurlo evenementen en de Hippische Week.”
“Sommige leden ‘draaien’ meer dan de maximaal vier evenementen/activiteiten zoals we die onderling hebben afgesproken”, aldus Nijhof. “Nieuwe gediplomeerde leden zijn dan ook meer dan welkom om dat rooster in te kunnen vullen en alle aangevraagde en gemelde activiteiten/evenementen te kunnen honoreren. Daarom starten we binnenkort met twee nieuwe opleidingen: een AED-cursus in juni en vanaf begin september een basiscursus EHBO.”

AED
Irma Brandwacht: “We horen verschillende geluiden van mensen die geen volledige EHBO-cursus willen doen, maar wel willen weten hoe een AED werkt. Om deze reden organiseren wij twee cursusavonden van twee uur (woensdag 1 en 8 juni) waarbij men leert hoe je de AED moet gebruiken tijdens een reanimatie. De cursus is ook geschikt voor mensen die hun AED-kennis willen opfrissen. Bij de afsluiting van de cursus (woensdag 8 juni) ontvangt men bij voldoende resultaat een certificaat.”
De AED-reanimatiecursus duurt twee avonden en vindt plaats in Ruurlo. De kosten voor de cursus zijn 40 euro inclusief certificaat. Bij minimaal acht aanmeldingen gaat de cursus door en bij ontvangst van de betaling is de aanmelding definitief. Veel zorgverzekeraars vergoeden dergelijke cursussen.

EHBO basiscursus
Voor de mensen die een volledige EHBO basiscursus willen volgen is er ook goed nieuws. Na de zomer start EHBO Ruurlo namelijk weer met een nieuwe lessenreeks. Deze cursus begint op woensdagavond 7 september en neemt in totaal zes avonden (14 en 28 september, 5 en 12 oktober en 2 november in beslag. Zo’n cursusavond duurt 2,5 uur. Daarna volgt er nog een examen (9 november) om een officieel diploma te bemachtigen. De EHBO basiscursus (Oranje Kruis) gaat 150 euro kosten en deze gaat eveneens pas door bij voldoende aanmeldingen. Ook deze cursus wordt door veel zorgverzekeraars vergoed. Opgave voor de twee cursussen via de website.

Herhaling
Beide cursussen worden gegeven in het verenigingsgebouw van Postduivenvereniging Roderlo op het Ruurlose bedrijventerrein De Venterkamp dat inmiddels het vaste onderkomen van EHBO Ruurlo is en waar ook de herhalingslessen worden gegeven. EHBO Ruurlo geeft namelijk elk jaar zeven herhalingslessen, verspreid over meerdere avonden die men volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis moet volgen als men in het bezit is van een geldig EHBO-diploma en dat wil behouden. Men dient wel lid te zijn van EHBO Ruurlo om de lessen te kunnen volgen. Er zijn geen kosten verbonden aan de herhalingslessen vanwege de evenementeninzet van ieder actief lid.


www.ehboruurlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant