De initiatiefnemers van het Bruilsche Klompenpad; (vlnr) Ans van Delft, Wim Weenk en Henk Klein Bluemink. Foto: PR

De initiatiefnemers van het Bruilsche Klompenpad; (vlnr) Ans van Delft, Wim Weenk en Henk Klein Bluemink. Foto: PR

Bruilsche Klompenpad binnenkort officieel geopend

Natuur

RUURLO – Het heeft even geduurd. Maar op woensdag 26 juli wordt in Ruurlo in buurtschap De Bruil het eerste Ruurlose Klompenpad officieel geopend. Al enkele jaren was er in buurtschap De Bruil de wens om weer, net zoals vroeger, langs de Baakse Beek en de Van Heeckerenbeek te kunnen wandelen. En dat kan vanaf eind juli weer. Met dank aan de initiatiefnemers Henk Klein Bluemink, Ans van Delft en Wim Weenk van het Bruilschepad, zoals de 11,5 kilometer lange wandeling wordt omschreven en die zich kenmerkt door rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur.

Door Jan Hendriksen

De realisatie van het Bruilschepad is mede tot stand gekomen door medewerking van diverse particuliere grondeigenaren, die hun terrein vrijwillig beschikbaar stelden voor de wandelroute. “Want Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein. De gedroomde route bleek lastig te realiseren, toch lukte het om het vertrouwen te winnen van grondeigenaren op de Bruil om hun grond open te stellen voor ons klompenpad”, zo vertelt Ans van Delft. Na afstemming en overleg met het bestuur van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken over draagvlak en mankracht brachten de drie initiatiefnemers in aanloop naar het voornemen een bezoek aan de initiatiefneemster van het Klompenpad in Noordijk. “We hebben gesproken over hun ervaringen met de aanleg, het gebruik en het onderhoud van het Klompenpad, dat daar enkele jaren geleden is aangelegd. Het enthousiaste verhaal heeft ons doen besluiten dat ook wij ons op De Bruil willen inzetten voor de aanleg van een Klompenpad”, zegt Wim Weenk.

Subsidie
Bij de aanleg van het pad zijn de initiatiefnemers door Erik van Eek van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) geholpen. Henk Klein Bluemink: “Hij heeft namens de stichting ervoor gezorgd dat er subsidie beschikbaar kwam en dat formele kant goed geregeld is. Gemeente Berkelland is ook een partij voor ons. Want de grondeigenaren ondertekenen met de gemeente een overeenkomst over het recht van het tijdelijke gebruik van hun grond voor het wandelpad.” Ook gingen de initiatiefneemsters op zoek naar verhalen en foto’s van gedeelten van de wandelroute, zoals die van het oude bruggetje/schoolpad dat vroeger over de Baakse Beek lag richting de Veldhoek, maar inmiddels is verdwenen.

Routeboekjes en App
Op de 11.5 kilometer lange route zijn cultuurhistorisch interessante plaatsen opgenomen die worden beschreven in een speciaal samengesteld routefolder en die ook terug te vinden zijn in de klompenpaden-app waarin ook deze wandelroute is opgenomen. En ook bij de startlocatie van Boter- Kaas- en Kampeerboerderij ‘t Ibink aan de Arfmanssteeg 1 wordt de route op een paneel uitgebreid beschreven. De route wordt in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes.

Startlocatie
Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat de routes verboden zijn voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruikmaakt van bestaande paden gelden uiteraard de aldaar heersende regels. Het Bruilsche Klompenpad telt naast startlocatie ‘n Ibink ook bij het trein- en busstation aan de Stationsstraat in Ruurlo een zogenaamde opstaplocatie. Ans van Delft: “Vele wandelaars en toeristen arriveren in Ruurlo met de trein. Vandaar dat we daar ook voor deze opstaplocatie hebben gekozen.”

Vrijwilligers
De Werkgroep Bruilschepad is nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het onderhoud van het pad en het pad ook maandelijks nalopen om te controleren of alles nog werkt en toegankelijk is. Hiervoor kan men per e-mail contact opnemen met Henk Klein Bluemink via henk.klein.bluemink@gmail.com. Voor meer informatie: www.klompenpaden.nl.

--------------- Apart Kader --------------------------------


De inmiddels 150 Klompenpaden staan garant voor de mooiste wandelingen in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelend over landgoederen, historische paden en dwars door boerenland is er veel te ontdekken en beleven. De makers van Klompenpaden – Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland – willen dat wandelaars kunnen genieten van de mooie omgeving. Frisse lucht opsnuiven in het bos, over bruggetjes in het weiland of een kop koffie op een boerenerf. Klompen aan, rugzak op en gaan! Klompenpaden worden ontwikkeld in samenwerking met vrijwilligers en ook na realisatie onderhouden door vrijwilligers. Door op deze manier bewoners te betrekken bij de Klompenpaden en het boerenlandschap toegankelijk te maken, hoopt men bij te dragen aan het in stand houden en verbeteren van het streekeigen landschap. Op de website www.klompenpaden.nl staan alle Klompenpaden beschreven en ingetekend op de kaart. Wandelingen over Klompenpaden kunnen met elkaar gecombineerd worden zodat een meerdaagse wandeling ontstaat. De folders informeren over de cultuurhistorische en landschappelijke routepunten onderweg. De gratis Klompenpaden app laat bijzondere plekjes ontdekken en interessante achtergrondverhalen van het gebied horen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant