Natuurfotograaf Rob Reijnen met achter hem enkele foto’s van de keizerpinguïns op het antarctische continent, Canadese sneeuwuil en bruine beer uit Alaska. Foto: Rob Weeber
Natuurfotograaf Rob Reijnen met achter hem enkele foto’s van de keizerpinguïns op het antarctische continent, Canadese sneeuwuil en bruine beer uit Alaska. Foto: Rob Weeber

Expositie natuurfotograaf Rob Reijnen op Natuurpark Kronenkamp

Natuur

NEEDE – Wat voor de een voor altijd een droom zal blijven, is voor de ander al vele jaren werkelijkheid. Natuurfotograaf Rob Reijnen (75) uit Neede wist voor, naast en na zijn werk tot in de uithoeken der aarde door te dringen tot de fascinerende wereld van de natuur en deze op beeld vast te leggen. Het waren naast de landschappen vooral ook de ontmoetingen met de (wilde) dieren die hij op onnavolgbare wijze vastlegde.

Door Rob Weeber

Hij komt uit het tijdperk van de dia en kreeg zijn opleiding van een van de meeste invloedrijke Nederlandse natuurfotografen, Fred Hazelhoff. In die tijd schoot hij tienduizenden plaatjes. “Van al die dia’s heb ik er al zo’n 40.000 weggedaan. Je kunt immers niet alles bewaren. Mijn beste afbeelding gaan naar een stockbureau.” De komst van de digitale fotografie had weer z’n eigen ‘bijwerkingen’. “Mijn foto’s hebben een resolutie van 45 MB. Om die allemaal te kunnen opslaan en bewerken, heb ik laatst een nieuwe computer aangeschaft met 5 TB geheugen.” Inmiddels fotografeert hij al zo’n 45 jaar en is op alle continenten geweest, behalve in Australië. “Ik fotografeer graag met diffuus licht, maar is daar niet mogelijk. Het licht in Australië is te hard en dat vind ik niet mooi.”

Misschien wel zijn meest bijzondere dierenontmoeting was die in 2014 met een ijsberin die in het voorjaar uit haar sneeuwhol kroop, vergezeld van een jong. “Die reis was één van mijn mooiste reizen in het arctisch gebied”, licht hij toe. “Ik diende al in 2009 een aanvraag in, maar moest tot 2014 wachten totdat er een plekje vrij was. Per jaar krijgen slechts vijftien mensen toegang tot het gebied dat in het noorden van Canada ligt, in de provincie Manitoba. Het is de enige plek waar je als mens beren uit het hol kunt zien komen. Als je dan nagaat dat er vooral filmploegen van grote tv-zenders (betaalde) voorrang krijgen, dan kun je je voorstellen dat een plekje moeilijk te bemachtigen is.” Door het terugtrekken van een Japanse filmploeg kreeg hij zijn kans. Samen met een Inuit gids wachtte hij vijf dagen bij een temperatuur van -57°C totdat de berin uit haar hol kroop. “De Inuit gids wist met zekerheid dat ze er nog in zat, er waren namelijk geen pootafdrukken rondom de plek te zien. Alleen wanneer bleef ook voor hem de grote vraag.” Het jaar erop kreeg hij weer een plek toegewezen en fotografeerde toen een ijsberin met twee jonge beertjes.

Misschien wel net zo bijzonder was zijn reis naar de andere kant van de aarde, het Antarctisch gebied, waar hij de Keizerspinguïns vastlegde. Mijn doel was het fotograferen van ‘chics on feet’, het pinguïnkuiken dat net uit het ei is en op de voeten van de moeder staat.” Daarvoor moet je volgens hem vroeg in het seizoen gaan, een tijd waarin het ijs nog dik is. “De enige ijsbreker ter wereld die destijds door het ijs heen kon breken was een Russische. In 2018 heeft Rusland hem teruggetrokken om dienst te doen in de eigen, noordelijke wateren.”

Daar zijn toenmalige werkgever in de USA gevestigd was, had hij regelmatig de kans om er even ‘tussenuit te knijpen’. “De USA heeft fascinerende landschappen, maar een ervan is heel bijzonder en slechts bij weinigen bekend. Het is een onherbergzaam gebied op de grens van Utah en Arizona en heet ‘The Waves’. Het verwijst naar grillig verlopende, geërodeerde aardlagen die moeilijk te vinden zijn. Dankzij een toevallige ontmoeting met een Amerikaanse geoloog aldaar, vond ik de juiste plek. Het is een onwaarschijnlijk mooi en kleurrijk lijnenspel dat bijna niemand kent.

Een van de gevaarlijkste momenten in zijn carrière ligt misschien wel in Alaska, zijn favoriete staat van de USA. ”Ik stond daar met mijn statief in de rivier een bruine beer te fotograferen die op jacht was naar de opspringende zalmen. Ineens rende hij me rakelings voorbij. Dat had zomaar anders kunnen aflopen.” Ondanks de talloze mooie ervaringen staat er nog een wens op zijn lijstje. “Ik zou graag nog eens de berggorilla’s in Oeganda willen fotograferen. Maar ook daar geldt dat je mazzel moet hebben om toegelaten te worden tot het gebied. Bovendien zijn er wel vijf plekken waar je naartoe kan worden gestuurd. Voor de een moet je een uur lopen, maar voor de andere wel vijf uur, en dan ook nog terug.”

De expositie van enkele van zijn foto’s in Natuurpark Kronenkamp duurt van woensdag 10 mei tot en met 23 juni. Het Filter/bezoekerscentrum is geopend op woensdag en vrijdag van 13.30 – 16.30 0uur. Natuurpark Kronenkamp is gevestigd aan de Kronenkamp 14 in Neede. Voor meer informatie over Rob Reijnen en zijn natuurfotografie kan men terecht op zijn website.

https://www.robreijnennatuurfotografie.nl/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant