Grote Bonte Specht. Foto: Willie Smeenk
Grote Bonte Specht. Foto: Willie Smeenk

Wandelen en vogelen in het Needse Achterveld

Natuur

BERKELLAND - Genieten van de natuur en vogels kijken onder begeleiding van een gids tijdens een wandelexcursie voor belangstellenden. Op zondag 7 mei houdt Vogelwerkgroep Berkelland een publiekelijke excursie in het Needse Achterveld. Dit is tijdens de nationale Vogelweek, van 6 tot 14 mei zijn er in heel Nederland allerlei vogelexcursies.

Het vogelrijke Needse Achterveld ligt bij Neede, op de grens met Haaksbergen en is voor een groot deel in het bezit van Staatsbosbeheer. De Schipbeek die er doorheen slingert, is natuurvriendelijker gemaakt. Zo werd er een stuw opgevuld met veldstenen, zodat hierdoor een vistrap is ontstaan. De Schipbeek vormt de natuurlijke grens van het Broedvogel Monitoring Project (BMP) Het Achterveld. Dit BMP-gebied van ongeveer zestig hectare is heel afwisselend heide - buntgras - gagel - naaldbos - gemengd bos - nat berkenbos - jeneverbessen - poelen en drie grote, ondiepe waterplassen die in de zomer droog kunnen vallen. Dus hier vindt men heel veel verschillende vogelsoorten. 

Deze publieksexcursie is altijd een groot succes. De belangstellenden worden in groepen opgedeeld en zullen het hele gebied, onder leiding van ervaren vogelgidsen, doorkruisen. Alle groepen spotten gemiddeld tussen de dertig en veertig vogelsoorten. Bij eerdere edities waren er altijd bijzondere waarnemingen waaronder zwarte specht, middelste bonte specht, raaf en wielewaal. 

De deelname is gratis en iedereen, ook jeugd, is welkom. In verband met het aantal gidsen wordt het op prijs gesteld als men zich van tevoren aanmeldt. Liefhebbers kunnen mee om de vogelpracht in de vroege ochtend te ontdekken.

Startpunt
Het vertrek is om 06.30 uur vanaf startpunt de parkeerplaats Visschemorsdijk bij Rietmolen, net over de Buurserbeek, links (komend vanuit Neede), tegenover Loonbedrijf Wissink. Deelname is gratis; duur van de wandeling is circa 2,5 uur. Opgave graag via info@vogelwerkgroepberkelland.nl.

Mocht men niet met de excursie meegaan maar wel kennis willen maken met de Vogelwerkgroep Berkelland, dan kan men altijd met bovengenoemd mailadres contact zoeken. Er is ook uitgebreidere informatie te vinden op de website van de Berkellandse vogelwerkgroep.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant