Anny en Bert van der Meer, samen met Jeroen Kuiper, Arjan Marsman en Jesse Hendriks tillen een van de zwaarste cactussen op een karretje.  Foto: Jan Hendriksen

Anny en Bert van der Meer, samen met Jeroen Kuiper, Arjan Marsman en Jesse Hendriks tillen een van de zwaarste cactussen op een karretje.  Foto: Jan Hendriksen

Ruurlose cactussen vinden nieuwe thuisplek in de Desert van Burgers’ Zoo

Natuur

RUURLO – De mooiste en dierbaarste cactussen hadden ‘Anny Cactus’ en Bert van der Meer al uit de kas gehaald om ze in de serre van hun woning een zonnige plek te geven. “Die waren mij zo dierbaar dat ik ze absoluut niet wilde schenken of verkopen”, vertelt Anny terwijl medewerkers van de Koninklijke dierentuin Burgers’ Zoo uit Arnhem samen met Bert diverse exclusieve cactussen in de kas aan het uitgraven zijn. 

Door Jan Hendriksen

Burgers’ Zoo heeft naast de dierentuin een aantal ‘ecodisplays’. Dit zijn nabootsingen van de ecosystemen waarin de dieren en planten in de natuur leven. Een van die ‘ecodisplays’ is de uit 1994 daterende Desert die een natuurgetrouwe weergave van de Sonorawoestijn in Arizona en de Mojavewoestijn in het noorden van Mexico biedt. Daar krijgen de cactussen die Anny en Bert met veel liefde hebben opgekweekt een prominente plek. Toen ruim een maand geleden hoofd tuindienst Jeroen Kuiper uit Ulft van Burgers’ Zoo in de krant las dat het belevingspark met al haar exclusieve cactussen zou sluiten, nam hij direct contact op met Anny. Samen met zijn gezin nam hij eerst een kijkje op een van de laatste openingsdagen. In samenspraak met directeur Alex van Hooff van Burgers’ Zoo werd besloten ruim twintig exclusieve cactussen vanuit Ruurlo over te plaatsen naar Arnhem. En daar zijn Anny en Bert maar wat trots op. “Op deze manier blijft een gedeelte van ons levenswerk bewaard en kunnen mensen nog steeds genieten van al dat moois,” vertelt Anny terwijl Jeroen Kuiper, zijn collega’s Arjan Marsman en Jesse Hendriks samen met Bert en Anny een van de zwaarste cactussen op een karretje tillen.

‘Schoonmoedersstoel’
Want de zware Echinocactus grusonii, oftewel ‘Schoonmoeders-stoel’, was één van Anny’s lievelingscactussen die ze zelf in 1979 in een hobbykasje heeft gezaaid. Daarna werd de cactus tot 1991 in hun kwekerij in Halfweg verder opgekweekt. Toen Anny en Bert in 1991 naar Ruurlo verhuisden kreeg de Echinocactus een plek in de nieuwe cactuskwekerij. In 1998 veranderde de kwekerij in het park CactusOase.  Anny: “In de natuur is deze cactus te vinden in Centraal-Mexico, van San Luis Potosí tot Hidalgo. Ze werd beschreven door Heinrich Hildmann in 1886. Hoewel deze soort zeer populair is bij kwekers is ze een bedreigde soort in de vrije natuur. En daarom is het des te mooier dat onze Echinocactus grusonii een plek krijgt in Burgers’ Desert. En daar ben ik best wel een beetje trots op na de sluiting van ons belevingspark.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo