Arend-Jan Lubberdink bezig met de nestkasten. Foto: PR

Arend-Jan Lubberdink bezig met de nestkasten. Foto: PR

Vogels onder de pannen dankzij Arend-Jan Lubberdink

Natuur

Vogelwerkgroep Berkelland is blij met 85-jarige nestkastenbouwer

BORCULO - De Vogelwerkgroep Berkelland kan hem voorlopig nog niet missen. Al meer dan twintig jaar bouwt Arend-Jan Lubberdink (85) nestkasten en zwaluwkommen voor de groep. Eerst alleen voor Neede en Borculo en later na de fusie met de werkgroepen Eibergen en Ruurlo voor het gehele werkgebied van de Vogelwerkgroep. Hij heeft al bijna duizend nestkasten en -kastjes gemaakt. Ook dit jaar kwam er weer een mooie voorraad uit zijn werkplaats.

Rond de eeuwwisseling stopte Arend-Jan met het houden van melkvee en varkens. Toen de schuren schoongemaakt waren kon hij zich bezighouden met zijn hobby: timmeren. In plaats van dieren kwamen er machines te staan en werd het een echte timmerwerkplaats. Hij had al wel een paar machines maar er kwamen er steeds meer. Onder meer een echte timmermanswerkbank, gekocht op een veilig bij een technische school in Lochem.
In het begin leefde Arend-Jan zich uit op tuinbanken, stoelen en hekwerken voor buiten en wat later begon hij met het maken van nestkasten voor de vogels op zijn erf. Die waren zo mooi dat ze Anton Meenink en wijlen Jan Bosman opvielen en zij vroegen hem of hij er ook wat wilde maken voor de vogelwachten van Borculo en Neede. Dat was de start van Arend-Jans carrière als nestkastenbouwer.
Alleen in het begin kreeg hij daar hulp bij. Met name voor het bekleden van de deksels met bitumen. Het week maken van dat materiaal met een gasbrander en het dan op de deksel plakken was in zijn eentje niet te doen. Tegenwoordig worden de deksels bedekt met rubberfolie en dat kan Arend-Jan alleen.

Materiaal
Arend-Jan droeg ook de oplossing aan voor een ander probleem rond de nestkasten: hoe kom je aan voldoende materiaal. Via-via kwam hij in contact met de Meilink Industriële verpakkingsgroep uit Borculo. In de fabriek werden afvalstukken hout apart gehouden die Arend-Jan mee mocht nemen om thuis nestkasten van te maken. In het begin waren het veel resten van dikke planken, later van plaatmateriaal.
Ook onlangs was er van een grote order bij Meilink weer veel plaatmateriaal over. Deze restanten, goed voor vele nestkasten, werden allemaal ter beschikking gesteld aan de vogelwerkgroep. Bij de Meilink groep hebben ze het sociale en maatschappelijke belang hoog in het vaandel staan, aldus de vogelwerkgroep Berkelland die erg blij is met zo’n goede materialensponsor. En dat ook al meer dan twintig jaar.

Zwaluwen
Bijna duizend stuks nestkasten zijn er in de loop der jaren door Arend-Jan gemaakt, van kleine nestkastjes voor zangvogels tot grotere nestkasten voor steen-, bos- en kerkuilen. Ook voor de torenvalk worden nog steeds nieuwe nestkasten gemaakt. Maar Arend-Jan heeft nog meer betekend voor de vogelwerkgroep en dan met name voor de zwaluwen.
In de beginjaren van deze eeuw hadden met name de huiszwaluwen het moeilijk omdat er geen goede modder (het basismateriaal voor de nesten) meer aanwezig was waardoor de nesten van de gevel afvielen. Men kwam toen op het idee om kunstnesten voor de zwaluwen te maken. Na eerst de kunst te hebben afgekeken bij Drop in Overijssel werden er in de werkplaats bij Arend-Jan mallen gemaakt om daarin met cement, houtvezels en zand nesten voor de zwaluwen te fabriceren. Dat deed hij eerst samen met Dibbelink en Meenink voor Borculo en Neede. Later, toen de fusie met de vogelwerkgroepen uit Eibergen en Neede tot stand kwam, waren ook Hemmie Weekhout en wijlen Freek Weijermars er veelvuldig bij om te helpen.
In twee winterperiodes zijn toen ruim 1200 kunstnesten gemaakt die later overal bij de boerderijen in heel Berkelland werden opgehangen door de leden van de Zwaluwenwerkgroep. Een groot succes, want inmiddels broedt meer dan zestig procent van de huiszwaluwen in zo’n kunstnest.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant