Wethouder Marja Eggink (m.) hielp mee tijdens de Natuurwerkdag. Bijgestaan door boswachter Doreen Rugers (l) en herder Elly  met 280 schapen. Foto: Arjen Dieperink

Wethouder Marja Eggink (m.) hielp mee tijdens de Natuurwerkdag. Bijgestaan door boswachter Doreen Rugers (l) en herder Elly  met 280 schapen. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Natuurwerkdag op Beekvliet druk bezocht

Natuur

BARCHEM - Op de heide Beekvliet aan de Maandagsdijk bij Barchem was afgelopen zaterdagochtend een drukte van belang. Zo’n honderd vrijwilligers waren daar naartoe gekomen om zich in te zetten voor de natuur. De organisatie van deze Natuurwerkdag was in handen van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Stichting Landschapsbeheer Gelder en IVN-NMA.

Door Arjen Dieperink

Boswachters Dirk van de Brink en Doreen Rugers gaven uitleg wat er zoal verwijderd moest worden. “Twijfel je over een tak, roep ons er dan bij. Het zou zonde zijn indien je iets verwijdert dat wij graag willen laten staan”, liet Doreen de vrijwilligers weten. Wethouder Marja Eggink prees de aanwezigen voor hun inzet waarmee de diversiteit in de natuur wordt behouden.
Tijdens haar speech werden de aanwezigen verrast door de komst van 280 groot heideschapen van schaapskudde De Belhamel uit Warnsveld. De rammen van dit Nederlandse ras hebben een schofthoogte tussen de 75 tot 85 centimeter en wegen tussen 70 en 90 kilogram. De ooien zijn tot 80 centimeter groot en wegen tussen de 50 en 65 kilogram. Herder Elly, die wordt bijgestaan door haar man en een vrijwilliger, vertelt dat ze twee keer per jaar met de kudde in dit gebied komt. “Iedere keer drie dagen om het bij te houden. Wat de vrijwilligers laten staan halen onze schapen weg.”
Daarna werden vanuit een aanhanger de spaden, zagen en ander gereedschap uitgedeeld aan de vrijwilligers, die tot halverwege de middag bezig waren. En wie denkt dat er alleen ouderen meehielpen heeft het mis. Er waren ook enkele jongeren aan het werk. Onder hen de 9-jarige Ivan Christiaanse uit Ruurlo, die voor de tweede keer met zijn opa Sjef meekwam. “Ik vind het leuk om dit te doen. Vorige keer heb ik geholpen met stronken te verwijderen”, zegt Ivan terwijl hij rondkijkt. “Maar die zijn er nu niet.”


www.schaapskuddedebelhamel.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo