De maaiploeg met in het blauw Paul Knuvers en tweede van rechts Tom van Egdom. Foto: Rob Stevens
De maaiploeg met in het blauw Paul Knuvers en tweede van rechts Tom van Egdom. Foto: Rob Stevens

Gift voor Kruidenhof te Mallum

Natuur

EIBERGEN - De Kruidenhof te Mallum vormt samen met De Mallumse Molen en het Muldershuis een prachtige geheel in het buitengebied van Eibergen. Maar die tuin kan kwalitatief alleen op peil worden gehouden dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers. Dan is een gift in de vorm van apparatuur die werkzaamheden wat makkelijker maken natuurlijk zeer welkom.

Door Rob Stevens

Dinsdag overhandigt Paul Knuvers namens Duurzame Energie Eibergen een maaimachine, bladblazer en bostrimmer aan Tom van Egdom en nog wat andere vrijwilligers van de Kruidenhof. Van Egdom is één van de vrijwilligers die het maaien in zijn takenpakket heeft.

De drie apparaten werken allemaal op accu’s, uiteraard. Paul Knuvers is als voormalig raadslid van GroenLinks één van de voorvechters van het eerste uur als het gaat om verduurzaming van de samenleving en opwekking van groene energie. En dan het liefst zodanig dat via lokale energiecoöperaties de revenuen van elektriciteitsopwekking vooral ten goede komen van de plaatselijke bevolking. Duurzame Energie Eibergen, waarvan Knuvers actief één van de initiatiefnemers was, heeft een groot aantal panelen op de daken van de Huve en het bedrijf van Martin Koopman liggen. De panelen zijn vooral in handen van inwoners van Eibergen en directe omgeving die zelf niet over voldoende dak-ruimte voor zonnepanelen beschikken of grootverbruiker van elektriciteit zijn. Met de AGEM waaraan de opgewekte energie wordt verkocht, is afgesproken dat een deel van de opbrengst van de panelen, via een maatschappelijke bijdrage per lid van de coöperatie, ten goede komt van maatschappelijke doeleinden. Zo komt het dat nu voor de derde keer een lokaal maatschappelijk doel wordt gesteund: in dit geval dus De Kruidenhof.

Zoals gezegd heeft de Kruidenhof een grondige opknapbeurt achter de rug. Zo is er een voedselbos gekomen, een amfitheater, klimtoren, bijenstal en nog veel meer. Het bezoekerscentrum is vernieuwd en heeft een mooie golvende terrasoverkapping gekregen. Maar er zijn ook zonnepanelen en windwokkels geplaatst. De drie nieuwe apparaten kunnen dus mooi in eigen huis worden opgeladen en de nodige rugpijn voorkomen. De Kruidenhof is nog tot en met 16 oktober open. Dan begint het winterseizoen. Het eerste weekend van mei volgend jaar gaan de poorten weer open. Maar ook gedurende de wintermaanden zijn vrijwilligers actief.

www.kruidenhof-te-mallum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo