Zo ziet de tuin er anno 2022 eruit.

Zo ziet de tuin er anno 2022 eruit.

Groei en Bloei zorgt in Ruurlo voor tuinmetamorfose

Natuur

In kader van ‘Tegel er uit, plant er in’

RUURLO - Vorig jaar hadden bij Groei en Bloei Berkelland/Haaksbergen de tuinkeurmeesters van de mooiste tuin van Ruurlo het idee opgepikt van de landelijk gepromote actie:  tegel eruit, plant erin. Dat heeft ertoe geleid dat de op één boom na volledig versteende voortuin van Dick en Brigitta Bruggeman aan de Burgemeester Van Tuyll Van Serooskerkenweg 57 in Ruurlo nu een polezierig groene aanblik heeft.  

In een artikel in Achterhoek Nieuws Berkelland werd een oproep gedaan aan tuinbezitters om zich aan te melden voor het project’. De criteria waren: het moest een voortuin zijn waarvan zeker 75 procent bestraat moest zijn, en die wel een opknapbeurt kon gebruiken. Dick en Brigitta Bruggeman werden uiteindelijk uitgekozen. Aangezien Groei en Bloei Berkelland/Haaksbergen binnen de gelederen van de tuinkeurmeesters twee tuinontwerpers heeft, ging een van hen, Dennis Schuurman, het gesprek aan met de familie Bruggeman.

Hieronder zijn uiteenzetting hoe het allemaal verder in zijn werk ging.

“Eind 2021 heb ik het eerste overleg gehad met Dick en Brigitta Bruggeman. In eerste instantie heb ik hen uitgelegd wat de bedoeling was van de prijs die zij hadden gewonnen. ‘We gaan de tuin ‘vergoenen’. Geen hele nieuwe tuin aanleggen, maar in de huidige versteende tuin vlakken aanbrengen waarin beplanting komt. Hierdoor fleurt de tuin en de buurt op, kan regenwater in de grond trekken en verhoog je de biodiversiteit.
Net als bij vele andere mensen die een versteende voortuin hebben, was deze ‘tuin’ ontstaan uit gemakzucht. De tuin ligt op het noorden en daar wil toch niets groeien. Ook is een tuin met planten veel werk om te onderhouden. Nu was de ‘tuin’ een betonnen plein met één boom daarin. Een dakplataan, die alleen maar veel stof produceerde waar Dick tijdens het snoeien veel last van had, en veel blad in het najaar. Deze boom wilden ze er graag uit hebben. Verder lieten ze het geheel aan mij over.
Ik had diverse foto’s van beplanting (met name vaste planten, siergrassen en meer stammigebomen) meegenomen. Dit om een beetje te kunnen bepalen wat hun smaak was. Na een gezellig gesprek heb ik de tuin opgemeten en diverse foto’s gemaakt om later thuis ook nog een goed beeld te hebben. In het voorjaar heb ik de tuin uitgetekend in een maatvaste autocad-tekening. Daardoor kon ik exact bepalen hoeveel vierkante meter beplanting ik zou willen maken en welke materialen zoals goede tuinaarde ik daarvoor nodig had.”

Het uitzoeken van de planten
“Van te voren wist ik dus hoeveel vierkante meter en dus hoeveel stuks beplanting ik nodig zou hebben. Ook had ik op een kladje een lijstje gemaakt van planten die ik dacht nodig te hebben. Nu was ik afhankelijk van het aanbod dat ik bij Kwekerij Heutinck in Borculo zou aantreffen. Daar heb ik mij daar aan aangepast, rekening houdend met de groeiplaats (schaduw en halfschaduw), bloeitijd en bladvorm en kleur. De soorten die ik heb meegenomen heb ik niet allemaal meer in een lijst staan, maar ik weet dat het onderstaande ongeveer waren: Helleborus, Carex, Cimicifuga ramosa Atropurpurea, Lirope muscari, Dicentra, Echinacea purpurea/Alba, Geranium macrorrhizum-Vinca atropurpurea, Lavandula, Astilbe, herfstanemoon, Salvia en Calamagrostis. Best veel soorten voor een kleine ingreep en kleine plantvakken, maar hoe sneller het is dichtgegroeid, hoe minder onkruid de kans krijgt.
Verder ben ik naar Boomkwekerij Rudie Hartemink in Zelhem gegaan met de vraag of hij iets zou willen bijdragen aan dit project. Hij stelde een meerstammige sierappel beschikbaar, een hele goede vervanger voor de dakplataan, Ook leverde hij de klimhortensia voor de wat kale muur. Via GreenM2 (mijn eigen werkgever) heb ik een aanhanger met goede tuinaarde geregeld. Green werkte daar graag aan mee.

Halve dag
De werkzaamheden zouden plaatsvinden op een zaterdag. Geschat ongeveer een halve dag werk, samen met een aantal keurmeesters. Na enkele keren uitstel in verband met ziekten en corona ging het 23 april gebeuren. De week van tevoren heb ik reeds de planten opgehaald en een aanhanger met grond. Op de vrijdagavond vast de dakplataan verwijderd zodat we zaterdag meteen met ons allen aan het werk konden. Grond op de stoep gekieperd en de stenen gingen eruit. (volgens het ontwerp dat ik had gemaakt. Stenen werden opgestapeld (gingen later naar Jannie) en het straatzand ging direct op de kar. (later om de hoek het gat van de trampoline in mijn eigen tuin mee opgevuld). Bestrating opsluiten met een klinkerrand en de zwarte grond er in. Precies genoeg.
Daarna heb ik de planten uitgezet. Niet volgens tekening, maar op het oog. Maak het niet te moeilijk. Met ons allen daarna ingeplant en de boel afgewerkt. Rond 13.00 uur was de tuin gereed en kon Dick de tuinslang erbij halen om alles water te geven. Dick en Brigitta Bruggeman waren zeer tevreden over de vernieuwde voor tuin. In een halve dag kun je van een versteende tuin een veel groenere en vriendelijkere omgeving maken voor jezelf, voorbijgangers en voor de insecten.”

Zo was vorig jaar de tuin van  Dick en Brigitta Bruggeman. Foto's. PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant