Imker Dajo Wielens tussen zijn bijenkasten. Foto: Rob Weeber
Imker Dajo Wielens tussen zijn bijenkasten. Foto: Rob Weeber

De bij in de schijnwerpers

Natuur

EIBERGEN – De bij is voor de natuur van levensbelang en dat wil de Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Berkelland graag laten zien tijdens de Landelijke Open Imkerijdag 2022. In juli stellen daarom diverse bijenhouders hun tuin open om bezoekers kennis te laten maken met de wereld van de bij.

Door Rob Weeber

Eibergenaar Dajo Wielens (51) kwam al op z’n veertiende in aanraking met de bij, kreeg les in bijenhouden van een beroepsimker en had niet lang daarna zijn eerste eigen volk. Nu, 37 jaar later, bezit zijn bijenbedrijf ‘De Imme’ circa vijftig kasten, allemaal bevolkt met de ‘zachtaardige’ honingbij apis mellifera carnica (Krainerbij). “Ik heb puur gekozen voor deze soort omdat het minder agressief is. Dat wil niet zeggen dat ze nooit steken, iedere bij steekt, maar zonder aanleiding gebeurt het zelden.”

Maagdelijk geboren
Bijen houden is geen saaie hobby, maar een fascinerende wereld als je je erin verdiept. Om zijn volken raszuiver te houden, bezoekt hij ieder jaar een Duits Waddeneiland waar van nature geen bijen voorkomen. Hier plaatst hij speciaal geselecteerde lijnen in de periode mei tot augustus. Daar ook zet hij de meegenomen koninginnen uit. Veertien dagen later haalt hij ze weer op. “Koninginnen worden maagdelijk geboren. Als je ze dus niet laat bevruchten door de darren, dan heb je geen nageslacht. Eenmaal door zo’n 25 darren bevrucht, hebben ze sperma genoeg om de komende drie tot vier jaar voor het nageslacht te zorgen.”

Koninginnengelei
De koningin op haar beurt legt bevruchte en onbevruchte eitjes. Uit de onbevruchte eitjes worden de mannetjes bij geboren. De werksters komen uit een bevrucht eitje en worden gevoed met stuifmeel en honing. Zij kunnen zich echter in tegenstelling tot de darren niet voortplanten. “De geboorte van een koningin is geen toeval”, legt Wielens uit. “Op het moment dat een kast of kolonie te sterk bezet wordt, kiezen de bijen een aantal larven uit. Deze worden vervolgens door de werksters gevoed met koninginnengelei, zeg maar een soort bijenmoedermelk. Hierdoor wordt de larve een koningin en geen werkster.”

Honing slingeren
De ramen in de bijenkast zijn de plek waar de bijen de honing opslaan. In een zorgvuldig door bijenwas geconstrueerde ratenstructuur wordt stuifmeel opgeslagen, evenals de nectar die de bijen op de bloemen verzamelen. Door rijping ervan ontstaat honing. Als de honing voldoende gerijpt is, sluiten de bijen de raten af met een wasdekseltje. Tijdens de honingoogst verwijdert de imker dit wasdekseltje, waarna de ramen in een machine worden rondgeslingerd. Door de centrifugale kracht wordt de honing uit de raten geslingerd en opgevangen.

Op zondag 10 juli ontvangen vier Berkellandse Imkerijen tussen 11.00 en 16.00 uur bezoekers met diverse activiteiten, ‘De Imme’, Kormelinkweg 2A, Eibergen; Bijenstand Hupsel, Deventer Kunstweg 4A, Beltrum; Bijenstand Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25, Borculo en Bijenstand Kruidenhof te Mallum, Mallumse Molenweg 39, Eibergen. Bijenstand Kruidenhof gaat pas om 13.30 uur open.

Selectie bijen met koningin. De koningin is genummerd met een gele stip. Foto: Rob Weeber
Overvolle honingproductie in een bijenkast. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant