Het kinderorkest met op de achtergrond  Sophia’s Lust. Foto: PR
Het kinderorkest met op de achtergrond Sophia’s Lust. Foto: PR Ellis Middelkamp

‘Twee tonen, een beetje moeilijk’

Muziek

RUURLO - De Dorpskerk van Ruurlo stond donderdagmiddag in het teken van de Kindermuziekweek. Dat is een initiatief van veertien grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector. Kinderen uit de groepen vier tot en met acht van de vier basisscholen gaven in de Dorpskerk een concert, met muzikale ondersteuning van een tiental leden van de Muziekvereniging Sophia’s Lust uit Ruurlo.

Door Rob Stevens

Juf Irma en Juf Lotte van de Kerst Zwartschool kijken naar de generale repetitie, een half uurtje voor het ‘echte optreden’. Irma: “We hebben op school al een proefvoorstelling gehad. Ik vind het een geweldig project. De kinderen zijn enthousiast. Het is ook niet niks, een heus optreden voor publiek in de kerk. De kinderen komen zo ook veelal voor het eerst aanraking met een muziekinstrument. Dit kan ze dan net het beslissende zetje geven om daarmee verder te gaan.”

Jitske Ribben is leerlinge van de Kerst Zwartschool. Ze speelt trompet in het orkest. Een beetje zenuwachtig voor het optreden is ze wel. Jitske: “We hebben tien lessen gehad over muziek. En ik één les om trompet te leren spelen. Twee noten. Het is een beetje moeilijk, maar het gaat best wel goed.”

Het kinderkoor en -orkest is vroeg in de middag in de kerk geformeerd rond de dirigent Ira Wunnekink met op de achtergrond de muzikanten van Sophia’s Lust. Eerst is er een afzonderlijk optreden van het koor en de beide orkesten. Om warm te worden voor de grote finale waar de drie componenten samen optreden. Alles komt dan samen in het gezamenlijke gespeelde en gezongen slotnummer: ‘Iedereen verstaat muziek’.

Het kinderorkest bestaat uit een kleine veertig leerlingen. De leerlingen zonder ervaring leerden op school twee tonen op verschillende instrumenten spelen. Een klein aantal kinderen bespeelt ‘van huis uit’ al wel een instrument, bijvoorbeeld bij de muziekvereniging. Het kinderkoor bestaat uit 25 kinderen. Een aantal van hen zingt ook al in een koor of bespeelt een instrument.

Er is een aantal muziekdocentes op de vier scholen betrokken geweest bij de voorbereiding en uitvoering van deze doordeweekse muzikale happening. Het is een evenement met vooral een duidelijke boodschap: van muziek word je blij en vrolijker, en het kan altijd en overal!

De Stichting Culturije heeft deelname aan de Kindermuziekweek bij de scholen aangezwengeld. Culturije verzorgt de muzikale vorming op alle Berkellandse basisscholen. Anne de Jong is projectleider bij Culturije. De Jong: “Dit was een los project. De eerste keer dat we meededen aan de muziekweek. Maar het smaakt zeker naar meer. De kinderen waren zó enthousiast. Samen met de vier scholen en muziekvereniging Sophia’s Lust werd in het kader van de muziekweek een ‘Doe Maar Mee Band’ gecreëerd. Zo krijgen kinderen, met en zonder orkestervaring, de kans om mee te spelen in een groot orkest. En dat ook nog eens in de kerk, voor publiek.”

Dat is de opzet van de Kindermuziekweek, om kinderen enthousiast te maken voor muziek. In de hoop dat bij een volgende editie van de kindermuziekweek het aantal kinderen dat zelf een instrument bespeelt, is gegroeid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant