Ina Sprick-de Wilde, vertrekkend dirigent van het Achterhoeks Gemengd Koor. Foto: Rob Weeber
Ina Sprick-de Wilde, vertrekkend dirigent van het Achterhoeks Gemengd Koor. Foto: Rob Weeber

Ina Sprick neemt afscheid van het Achterhoeks Gemengd Koor

Muziek

BORCULO - Huisvrouw, lerares en dirigente, drie beroepen die Ina Sprick-de Wilde (69) in de afgelopen 46 jaar wist te combineren. Daarom ook bleef koordirectie een soort ‘bijbaantje’, maar wel een waar ze ziel en zaligheid in kwijt kon.

Door Rob Weeber

Ina studeerde schoolmuziek aan het conservatorium in Enschede en werd ook gevraagd voor de destijds nieuw opgezette studierichting koordirectie onder leiding van Ber Joosen. Na haar afstuderen kwam ze via een tip van haar man Geert bij het Algemeen Gemengd Koor terecht, zoals het toen nog heette. “De naam ‘algemeen’ gaf aan dat het een koor voor iedereen was. Er was ook geen vaste stijl van zingen. Het koor was onderdeel van muziekschool de Triangel in Neede en zocht per direct een dirigent. Dat was in 1978. Ik begon en ben daarna nooit meer weggegaan.”

Messiah from Scratch
Onder haar leiding groeide het aandeel klassieke muziek. “We zingen niet alleen klassiek, maar het aandeel is wel groot. Klassieke muziek is als het ware gemaakt voor de stem. Een ander, kleiner deel van ons repertoire is populaire muziek, niet te verwisselen met ‘popmuziek’. Dat laatste doen we niet, we staan niet te swingen op het toneel.” Ondanks dat alleen op de woensdagavond gerepeteerd wordt, heeft het koor menig huzarenstukje geleverd. “Ieder koor krijgt te maken met een terugloop in leden, meestal mannen. Zo’n situatie deed zich bij ons in 1996 voor. Het toeval wilde dat we net besloten hadden om in 1997 mee te doen aan de ‘Messiah from Scratch’ in de Royal Albert Hall in Londen. Ruim 3.000 zangers komen daar vanuit alle hoeken samen en worden ingedeeld in tenoren, alten sopranen en bassen. Het is vervolgens een dag met elkaar oefenen en ’s avond uitvoeren voor zo’n drieduizend man publiek. Die deelname gaf een boost aan ons ledental. We hebben het later nog vier keer gedaan, het laatst in 2016 met de Carmina Burana.”

Familie
De afgelopen 46 jaar waren geen opgave voor haar. Ze heeft dan ook nooit de behoefte gehad om te wisselen van koor. “Het Achterhoeks Gemengd Koor, zoals het al langer heet, is een standvastig amateur-zangkoor met trouwe leden. Leden stappen niet zomaar op, daar ligt meestal een bijzondere reden aan ten grondslag. Het is de verbinding die je met elkaar maakt en de gezelligheid die je beleeft. Je bent bijna familie van elkaar. Daarnaast heb ik 43 jaar een baan voor vier dagen in de week in het onderwijs gehad en een gezin, dus niet heel veel keus om meer tijd in het dirigeren te stoppen.”
Het afscheid zal even slikken zijn, maar de wens om te stopen ontstond al eerder. “Eigenlijk wilde ik al in 2021 stoppen. We zouden toen nog een keer aan de Carmina Burana in Praag meedoen. Maar door corona viel alles in het water. Toen we daarna weer met elkaar mochten zingen, besloot ik dat ik in 2024 wilde stoppen, maar dan wel met iets heel speciaals.”

55-jarig bestaan
Die wens voor ‘iets speciaals’ is uitgekomen. Het jubileumconcert ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van het koor is een ‘valse noot’ binnen het gangbare repertoire. Het concert staat geheel in het teken van de tango, een tip van één van de koorleden uit de muziekcommissie. “Het centrale gedeelte van ons optreden beslaat de Misa Tango van de Argentijnse componist Martin Palmeri onder begeleiding van een tiental musici van het Project orkest Twente. De solopartijen worden gezongen door Aaike Nortier, student aan de ArtEZ in Zwolle. Maar er is ook een bandeoniste, Jacqueline Edeling. Zij speelt Adios Noniño, het stuk dat tijdens het huwelijk van Willem Alexander en Maxima door Carel Kraayenhof werd gespeeld.”

Het jubileumconcert ‘Musica Argentina’ heeft plaats op zondag 14 april in de Grote Kerk in Neede, aanvang 15.00 uur. Meer informatie over het concert en kaarten bestellen:

https://www.agk-borculo.nl/misa-tango-4201

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant