Sophia’s Lust besloot haar optreden samen met het koor Markant met het nummer ‘Hymne to the fallen’. Foto: Jan Hendriksen

Sophia’s Lust besloot haar optreden samen met het koor Markant met het nummer ‘Hymne to the fallen’. Foto: Jan Hendriksen

Bevrijdingsconcert Ruurlo staat stil bij vrede en democratie

Muziek

RUURLO - “Voor de meesten van u hier, onder wie ikzelf, is het vanzelfsprekend om in vrede op te groeien, om in vrede te leven. Oorlog was iets van lang geleden of anders van letterlijk ver weg. Ik denk dat we steeds meer gaan beseffen hoe waardevol het is dat wij hier in Nederland in een democratie en in vrijheid mogen leven. Vanmiddag zoeken we samen de muzikale verbinding.”

Door Jan Hendriksen

Met deze woorden verwelkomde ladyspeaker Karin Klomp zondagmiddag het talrijke publiek bij het Bevrijdingsconcert in ‘t Kulturhus. Wethouder Teselink was erbij voor de gemeente Berkelland. Een speciaal welkom was er namens voorzitter Marijn Dijkman van de Stichting 4-5 commissie Ruurlo voor Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust en de meewerkende koren Sing a Song, @Seven en Markant.

Het thema van het Bevrijdingsconcert was ‘Vrijheid vertelt; Opmaat naar 80 jaar vrijheid’. ‘Als de wereld nou van mij is’ was het zeer toepasselijke openingsnummer van Sing a Sing onder leiding van Karin Hukker. We leven in een wereld waarin veel gebeurt, onrecht, oorlog iets wat voor een grote groep kinderen dagelijkse realiteit is. Wat zou er gebeuren als de wereld van de kinderen zou zijn?” Dat is de wens die de kinderen van Sing a Song bezongen. ”Een wereld zonder misverstanden, zonder geweld en zorgeloos. Een wereld waarin iedereen danst en voelt wat echt geluk kan zijn.”
Sing a Song besloot haar optreden samen met @Seven en Markant met het nummer ‘Twee minuten stilte’. In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Metropoleorkest heeft Kinderen voor Kinderen dit ontroerende lied uitgebracht. Het legt op een begrijpelijke manier uit waarom het zo belangrijk is om te blijven herdenken. Vervolgens was het de beurt aan @Seven. Als eerste zongen zij ‘Lichtje branden’, een hoopvol nummer van Suzan en Freek gevolgd door ‘Soldier on’ van Di-rect met als slotnummer ‘Oceaan’ van Racoon. 

Bravoure
Na een korte pauze was het de beurt aan Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust. De muzikanten onder leiding van dirigent Mark ten Breul openden hun optreden met het nummer ‘Banks of Doon’ dat gebaseerd is op een Schots volkslied over de rivier de Doon, gevolgd door ‘Band of Brothers’. Dit nummer vertelt het verhaal van een militaire eenheid in de Tweede Wereldoorlog; Vanaf de landing in Normandië tot de uiteindelijke capitulatie van Duitsland en hun confrontatie met alle verschrikkingen die deze oorlog met zich meebracht. Het werk begon spectaculair met de bravoure van jonge mannen die vol zelfvertrouwen de oorlog ingaan. Halverwege ging het over in een hymneachtige melodie, waarin broederschap en de toon van herdenking van de vele verloren vrienden doorklonk.

Gezamenlijk
Samen met het koor Markant besloot Sophia’s Lust haar optreden met het nummer ‘Hymne to the fallen’. Dit is de titelsong uit de film ‘Saving Private Ryan’. In deze film moet een compagnie midden tussen de gevechten in Normandië op zoek naar een soldaat. Zijn drie broers zijn gesneuveld en daarom wil de legerleiding hem uit de oorlog halen en thuisbrengen. Het nummer is ook een eerbetoon aan al die gevallen soldaten die voor de vrijheid streden.

‘Het komt goed’
Het slotakkoord van het concert was voor het koor Markant onder leiding van Eric van Grootel. Zij begonnen met het nummer ‘Peace in the Valley’, een prachtige gospel, in het origineel gezongen door Mahalia Jackson en Elvis Presley. Thomas Dorsey schreef dit nummer eind jaren dertig van de vorige eeuw. In de tijd dat Hitler zijn voorbereidingen trof voor wat later de Tweede Wereldoorlog werd. De componist reed met de trein door Indiana waar alles zo vredig leek, dit in tegenstelling tot datgene wat er in Europa in de lucht hing. Markant sloot het concert af met ‘Let it be’ een heel bekend nummer van The Beatles. De tekst is geschreven door Paul McCartney, toen zijn overleden moeder hem in een droom geruststelde: ‘Het komt goed.’ Een hoopvolle gedachte aan het eind van het concert nu er in zoveel landen van de wereld een oorlog of hongersnood heerst. “Laten we blijven hopen dat het uiteindelijk goed komt”, was dan ook de gedachte.

Vrijheid vertelt
Stichting 4 en 5 mei commissie Ruurlo organiseert jaarlijks het Bevrijdingsconcert. ‘Vrijheid vertelt’ is dit jaar het thema richting alle activiteiten rond het herdenken en vieren van tachtig jaar bevrijding volgend jaar. Marijn Dijkman sloot als vertegenwoordiger van de 4 en 5 mei commissie Ruurlo het concert af met de woorden dat we dit thema letterlijk mee moeten nemen naar huis. “Vertel elkaar hoe waardevol het leven in vrijheid is, luister naar iedereen die een verhaal te vertellen heeft. Iemand die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, maar ook naar iemand uit Oekraïne die de huidige oorlog is ontvlucht of iemand anders die de verschrikkingen van oorlog kan delen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant