Het Paasoratorium werd al vier keer eerder uitgevoerd in de Dorpskerk, voor het laatst in 2022, steeds voor een volle kerk. Foto: PR

Het Paasoratorium werd al vier keer eerder uitgevoerd in de Dorpskerk, voor het laatst in 2022, steeds voor een volle kerk. Foto: PR

Uitvoering paasoratorium op palmzondag in Ruurlose Dorpskerk

Muziek

RUURLO – Het paasoratorium ‘Het Lam dat ons doet leven’ wordt bijna een traditie in de Ruurlose Dorpskerk. Op de avond van palmzondag 24 maart kan iedereen dit prachtige muziekstuk weer beleven. De algehele leiding is in handen van Dirk Zwart, de componist van dit boeiende muziekstuk.

Het paasoratorium wordt uitgevoerd door een projectkoor van 36 zangers, bestaande uit de cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem, versterkt met gastzangers. Dirk Zwart, is niet alleen de componist van het paasoratorium, maar ook de dirigent van het koor. Verder wordt medewerking verleend door ds. Anneke de Hoop (lector), Harry van Wijk (orgel) en Robert de Boer (trompet).

Lijdensverhaal
In 1998 werd Dirk Zwart gevraagd een ‘passion’ te schrijven. Hij aarzelde hier sterk over, omdat hij niet wilde ‘concurreren’ met de Mattheus Passion van Bach. Hij ging toch aan het werk. Het werd een groot stuk, zonder aria’s en solisten, waarin we het ‘lijdensverhaal’ volgen tot en met Pasen. Ria Borkent schreef dertien liedteksten die Zwart omlijstte met een aantal Bijbelteksten, vijf in totaal, die door hem van muziek werden voorzien. Zo ontstonden achttien korte delen, waarvan de meeste weer worden voorafgegaan door een (gesproken) Bijbellezing. Dirk Zwart noemt het stuk een ‘oratorium’, een groot muziekstuk met een bijbelverhaal als onderwerp. In z’n geheel duurt de uitvoering ongeveer een uur en een kwartier. Het bijwonen van dit paasoratorium is voor velen een intense ervaring. Het is geen kerkdienst, het is méér dan een concert, mede doordat de aanwezigen ook enkele keren worden uitgenodigd om eenvoudige refreinen mee te zingen. Op www.pknruurlobarchem.nl lees je meer over wat Dirk Zwart dreef en welke keuzes hij maakte.

Het paasoratorium is op zondag 24 maart vanaf 19.30 uur in de Dorpskerk. De kerkdeuren staan vanaf 19.00 uur open. De organisatie van het Paasoratorium brengt de nodige kosten met zich mee. Daarom wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

www.pknruurlobarchem.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant