Roma Heina Mirando komt naar de Synagoge Borculo met zijn koninklijk zigeunerorkest. Foto: PR

Roma Heina Mirando komt naar de Synagoge Borculo met zijn koninklijk zigeunerorkest. Foto: PR

Synagoge Borculo ontvangt koninklijk zigeunerorkest

Muziek

BORCULO - Het bestuur van de synagoge Borculo voelt zich vereerd dat zij een orkest mag ontvangen waaraan het woord ‘koninklijk’ vooraf gaat. Een orkest dat inmiddels een geschiedenis kent van vier generaties die de fameuze familienaam Mirando dragen. De jongste generatie wordt vertegenwoordigd door Roma Heina Mirando. Hij zet de traditie voort van zijn grootvader, de wereldvermaarde Tata Mirando sr., met authentieke zigeunermuziek. Het orkest speelt op zondag 18 februari in de synagoge.

Het orkest Roma Heina Mirando is de bekendste drager van de originele zigeunermuziek en heeft een unieke stijl in de uitvoering van Hongaarse, Roemeense en Armeense varianten, aangevuld met eigen composities en arrangementen. De beroemde Mirando’s weten al generaties lang alle harten te raken met hun virtuoze en ontroerende vertolkingen van gouden zigeunermelodieën.
Het voltallige orkest van elf zeer getalenteerde muzikanten verzorgt optredens op alle grote festivals in binnen- en buitenland. Ook leverde het geregeld een muzikale bijdrage aan televisieprogramma’s en Nederlandse films. Daarmee dragen de muzikanten hun rijke Sinti en Roma zigeunercultuur op unieke en veelzijdige wijze uit naar het publiek. In 2023 verzorgde het orkest de muzikale omlijsting tijdens de Nationale Holocaustherdenking in Amsterdam.

Eigen opleiding
Royal Gipsy Orchestra Roma Heina Mirando is een opleidingsorkest voor nieuwe muzikale talenten binnen de Sinti en Roma cultuur, om deze stijl van zigeunermuziek door te geven aan de volgende generatie. Roma Heina’s grootvader Tata Mirando sr. (Meissel Weiss) stond aan de basis van de zogenoemde ‘Hongaarse stijl’ zigeunermuziek in Nederland. Na het overlijden van Tata zette Roma Heina het orkest zeer succesvol voort onder zijn eigen naam, en zo zijn we toe aan de derde en vierde generatie Mirando virtuozen.
In de synagoge treedt het orkest op in de kleine bezetting van viool, piano en contrabas. Maar ook in afgeslankte vorm laat het trio het authentieke, opzwepende en melancholische geluid van de originele zigeunermuziek ten volle tot zijn recht komen. Het Roma Heina Mirando-concert belooft een prachtige, muzikale invulling van een onvergetelijke middag met een koninklijk randje.
Het concert begint om 14.30 uur. De entree bedraagt 20 euro, voor donateurs 17.50 euro. Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie de website. Telefonisch inschrijven: 0545-27 27 54 of 06-2312 0401.


synagogeborculo.nl/activiteiten

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo