Het festivalterrein van Reurpop kent dit jaar een nieuwe frisse indeling, met een tweetal totaal vernieuwde podiums. Foto: Joris Telders

Het festivalterrein van Reurpop kent dit jaar een nieuwe frisse indeling, met een tweetal totaal vernieuwde podiums. Foto: Joris Telders

Reurpop 2023 kent vele nieuwe elementen

Muziek

RUURLO – Het Ruurlose muziek-, spektakel- en theaterfestival Reurpop is toe aan de veertiende editie. Vrijdagavond 2 juni, zaterdagavond 3 juni en zondag 4 juni staan er maar liefst zeventig acts geprogrammeerd op de vijf podiums, die het festival aan de Wiersseweg telt. En niet alleen is de huisstijl van het festival vernieuwd. Ook het festivalterrein kent een nieuwe frisse indeling met een tweetal totaal vernieuwde podiums.

Door Jan Hendriks

Zo is het Amsterdamse Plein vervangen door een zeer bijzondere spiegeltent onder de naam ‘Tent Zonder Naam’ en is de Ranch (boerderij) vervangen door Bennie’s Valley in de stijl van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw met een dikke vette knipoog naar het Amerikaanse muziekfestival Woodstock, dat in 1969 werd gehouden in de Amerikaanse plaats Bethel op een weiland van melkveehouder Max Yasgur. In Ruurlo wordt het festival gehouden op een weiland dat in gebruik is door ‘boer’ Bennie Wassink.
Maar naast al deze vernieuwingen is voorzitter Luuk Rouwhorst van Stichting Vrienden van Reurle, die Reurpop organiseert, het meest trots op de de bijna zeshonderd vrijwilligers en de bijna driehonderd sponsors die Reurpop ondersteunen. “Zonder al deze mensen en bedrijven is Reurpop ondenkbaar. Zeker in een tijd waar de kosten sinds vorig jaar met maar liefst tien tot twintig procent zijn gestegen”, benadrukt Rouwhorst. Reurpop bestaat sinds 2008. En sindsdien is er veel gebeurd. Luuk Rouwhorst: “We zijn flink gegroeid en hebben veel meer podia dan in de beginjaren. Naast muziek hebben ook theater en andere kunstvormen tegenwoordig een plek gekregen op het festivalterrein en zetten we met z’n allen in op een festival dat van hoge kwaliteit is.”

Eind deze week wordt met de opbouw van het festivalterrein begonnen. “Maar in de afgelopen maanden zijn al tientallen vrijwilligers actief geweest met de bouw van diverse decorstukken. En ik moet zeggen: de jongens en meiden hebben er weer iets moois van gemaakt. Nadat we vorig jaar na twee coronajaren bewust weinig vernieuwingen hadden doorgevoerd was de creativiteit onder de decorbouwers zo groot dat men dit jaar voor vele nieuwe elementen heeft gezorgd, zoals Bennie’s Valley en een spectaculaire spiegeltent, die pas kort voor aanvang van het festival met vereende krachten wordt opgebouwd. Ook onze Zandkoele en Op Deale ondergaan diverse veranderingen.”

Douwe Bob
Ook dit jaar heeft de programmeringscommissie weer voor een breed aanbod van acts gezorgd, die grotendeels vorig jaar al werden geboekt. Zo staat zaterdagavond onder meer Douwe Bob op het hoofdpodium van het festival: de Balzaal. Douwe Bob won in 2012 de eerste editie van ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. Vervolgens vertegenwoordigde hij in 2016 Nederland op het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘Slow down’ en niet veel later werd de zanger maar liefst drie keer onderscheiden met een Edison.

‘We zijn flink
gegroeid en
hebben veel
meer podia
dan in de
beginjaren’


Waar Luuk Rouwhorst met zijn veertien medebestuursleden van Stichting Vrienden van Reurle ook naar uitkijkt, is de slotdag van Reurpop waarop jong en oud zich op het festivalterrein vermengt. Die dag gaat van start met Goedemorgen Reurpop, met medewerking van onder meer Die Slingertaler Muzikanten, De Sleppers en de Twentse zangeres Marga Bult. Alle 65-plussers en kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Uiteraard wordt er weer aan de jonge Reurpoppers gedacht; de Reurpop kindermiddag van dit jaar staat in het teken van het thema Superhelden. De gehele middag worden tal van leuke activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Zo komen onder andere Steven en Jamie Kazàn langs. Sinds 2011 werken ze non-stop samen en sinds 2020 delen ze zo nu en dan zelfs het podium met elkaar. Dit jaar staan ze op Reurpop met een show vol humor, interactie en magie. Verder zorgt Circus Magico voor een spectaculaire circusshow, organiseert het Fit & Fun team van Humankind te gekke (sport)activiteiten. Ook zijn de altijd succesvolle zandhopen weer present én natuurlijk is de mascotte en superheld Rupo er de hele middag bij.
Toegangskaarten voor Reurpop zijn verkrijgbaar via de website van het festival.

www.reurpop.nl

Het festivalterrein van Reurpop kent dit jaar een nieuwe frisse indeling, met een tweetal totaal vernieuwde podiums. Foto: Joris Telders

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant